FC3b-Olievrije compressor met toerenregeling toepassen

Algemeen

Nummer
FC3
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
In werking hebben van een persluchtinstallatie

Toepasbaarheid

Vollast-/nullastschakeling is aanwezig. Vollast-/nullast-/uitschakeling is aanwezig.

Bij meerdere compressoren alleen uitvoeren bij leidende compressor en rest op basis van vollast/nullast/uitschakeling.

Beschrijving

Een vorm van toerenregeling is de frequentieregeling. Deze kan op de elektromotor aanwezig zijn of in de omkasting van de persluchtcompressor.

Een persluchtcompressor is per dag niet vaak uit te zetten, omdat bij een te hoog aantal aan/uitschakelingen de compressor te hard slijt. Om het aantal aan/uitschakelingen te beperken heeft een persluchtcompressor een ‘nullast’ stand. In nullast draait de compressor wel maar levert geen perslucht. Het energieverbruik van een persluchtcompressor is in nullast 15 tot 35% van het energieverbruik in vollast.

De persluchtvraag is fluctuerend en het persluchtsysteem hoeft dus niet continu de maximale belasting te leveren. De compressor, of leidende compressor bij meerdere in cascade werkende compressoren, draait regelmatig in nullast. De frequentieregeling wordt toegepast bij de (leidende) compressor. Eventuele overige compressoren van het persluchtsysteem zijn dan te regelen op basis van vollast/nullast/uitschakeling.

Door een frequentieregeling toe te passen is het aantal uren dat de compressor in nullast draait te beperken door de compressor de perslucht over een langere periode te laten leveren. De compressor levert dan niet continu de maximale hoeveelheid (vollast) perslucht, maar een deel daarvan (deellast). Het ‘uitsmeren’ van de perslucht in de tijd is mogelijk door het aanwezige buffervat. Door de compressor meer in deellast te laten werken is per saldo de compressor energiezuiniger.

Financiële aspecten

Aantal nullasturen is minimaal 1800 uur per jaar.

Vermogen compressor is minimaal 25 kW.

Zelfstandig moment: Nee.

Natuurlijk moment: Ja.