FD2a-Isolatie aanbrengen om stoom- en condensaatleidingen

Algemeen

Nummer
FD2
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
In werking hebben van een stoominstallatie, niet zijnde stookinstallatie

Toepasbaarheid

Isolatie om leidingen en/of appendages ontbreekt.

Isoleer deze machines niet als leverancier een goede werking van het proces daarom niet meer garandeert.

Beschrijving

Isolatie van de leidingen is vaak te herkennen aan de eenduidige kleur van het isolatiemateriaal (voor warme onderdelen vaak wit/grijs). Daarnaast is bij appendages vaak te zien dat de isolatie ophoudt en dat de appendages niet, of op een andere manier geïsoleerd zijn.

Het isolatiemateriaal van stoomleidingen moet bestand zijn tegen de hoge temperatuur van de stoom. Daarom is het materiaal meestal van steenwol of glasvezel en afgewerkt met een aluminium of roestvaststalen beplating.

Geïsoleerde stoomleidingen besparen op de stookkosten. De stoomketel hoeft minder  warmte op te wekken voor eenzelfde stoomproductie. Dit is de energiebesparing. De warmte wordt immers niet meer aan de omgeving afgegeven.

Isolatiemateriaal kan bij leidingen eenvoudig worden aangebracht. Het bedrijf kan dit ook door een externe organisatie laten doen.

Slecht of niet geïsoleerde leidingen hebben veel warmteverlies wat resulteert in een lagere  temperatuur op het afgiftepunt van het stoomsysteem. Om dit te compenseren moet de stoomdruk en temperatuur hoger zijn. Wanneer het complete stoomsysteem goed geïsoleerd is kan de stoomdruk en temperatuur lager gezet worden dan bij een slecht geïsoleerd systeem waardoor de warmteverliezen verminderd worden en het ketelrendement verbeterd wordt.

Financiële aspecten

Bedrijfstijd stoominstallatie is minimaal 300 vollasturen per jaar.

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk moment: Ja.