PB1a-Gasgestookte hoogrendementsketel 107 (HR107-ketel) toepassen

Algemeen

Nummer
PB1
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
In werking hebben van een droogkamer

Toepasbaarheid

Gasgestookte hoogrendementsketel 102 (HR102-ketel) of lager is aanwezig.

Als retourtemperatuur lager is dan 65°C.

Beschrijving

Een HR107-ketel wekt warmte energiezuinig op. Een HR-ketel is te herkennen aan een afvoerleiding van condenswater en het gaskeurlabel (een sticker) aan de buiten- of binnenkant van de ketel. Op dit label is de klasse (in dit geval “HR107”) van de ketel vermeld. Bij de verbranding van aardgas ontstaan rookgassen met waterdamp die warmte bevatten. Een HR107-ketel heeft een rookgascondensor in het rookgaskanaal. Hiermee wint een HR107-ketel de extra warmte terug via condensatie van de waterdamp in de rookgassen.

De HR-ketel past tot 10% extra warmte nuttig toe ten opzichte van een VR-ketel. De warmte komt ten goede aan het verwarmingssysteem van het gebouw. Bij een HR107-ketel moet het retourwater (het water uit het gebouw naar de ketel toe) lager zijn dan 55 ˚C, anders condenseert de waterdamp in de rookgassen niet. Hoe kouder het retourwater, hoe makkelijker de condensatie en hoe hoger het rendement van de HR107-ketel is. Daarom leidt een te hoog ingestelde watertemperatuur van de HR107-ketel tot een lager rendement.

Een HR107-ketel heeft een modulerende brander met een rendement van ongeveer 95% (bovenwaarde, dat is het rendement exclusief condensatiewarmte) en 107% (onderwaarde, dat is het rendement inclusief condensatiewarmte waardoor het hoger dan 100% kan zijn).

De modulerende regeling past het vermogen van de ketel aan de warmtebehoefte aan. Als er veel warmte nodig is, werkt de brander voluit. Als de ruimte op temperatuur is, gaat de brander op een lager vermogen werken. De verwarming van de ruimte gebeurt op deze manier gelijkmatiger. Deze wijze van verwarmen bespaart energie door het verminderen van opstartverliezen in de ketel. Ook zorgt de modulerende regeling voor een lagere retourtemperatuur waardoor er meer warmte wordt teruggewonnen via condensatie van de rookgassen (het ‘HR-effect’). Daarnaast gaat de installatie langer mee, omdat er minder grote temperatuurverschillen in de ketel zelf optreden.

De HR107-ketel heeft nog een bijkomend milieuvoordeel. De NOx-uitstoot is namelijk een factor drie tot vier lager dan bij oude cv-ketels.

Financiële aspecten

Droogkamer heeft een minimale bruto vloeroppervlak van 25 m2.

Droogkamer is minimaal 300 dagen per jaar in gebruik.

Zelfstandig moment: Nee.

Natuurlijk moment: Ja.