PB3a-Isolatie aanbrengen om leidingen en appendages

Algemeen

Nummer
PB3
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
In werking hebben van een droogkamer

Toepasbaarheid

Isolatie om leidingen en appendages ontbreekt.

Beschrijving

Isolatie om leidingen en appendages is een techniek om warmteverlies via warmwaterleidingen en/of -appendages te beperken.

Isolatie om leidingen kan op verschillende manieren worden herkend;

 • Lage aanrakingstemperatuur van de leiding. Geïsoleerd kan de leiding vrij warm zijn bij een in bedrijf zijnde installatie, maar niet zo warm dat je je eraan kan branden.
 • Toename van de leidingdiameter door aanwezigheid isolatiemateriaal.
 • Een eenduidige kleur van het isolatiemateriaal (voor warme onderdelen vaak wit of grijs en voor koude onderdelen vaak zwart).

De enige leidingen die niet geïsoleerd behoren te zijn, zijn retourleidingen van een freon koelsysteem. Door het niet geïsoleerde leidingoppervlak kunnen deze leidingen tijdens koelbedrijf extra warmte opnemen, waarmee het koelrendement toeneemt.

Een cv-ketel gebruikt aardgas om het cv-water op te warmen. Het warme cv-water gaat via leidingen naar de warmte-afgiftesystemen, bijvoorbeeld de verwarmingsradiatoren in de te verwarmen ruimten. Deze leidingen gaan ook door onverwarmde ruimten en geven daar warmte af. Deze warmte gaat verloren, omdat de warmte daar niet nodig is. Door het isoleren van leidingen en appendages wordt ongewenst warmteverlies voorkomen, waardoor minder aardgas nodig is.

Vaak zijn de leidingen hoog in de ruimte bevestigd. De warmte wordt dan direct afgegeven aan de lucht boven in de ruimte en boven het plafond of aan de technische ruimte maar dragen niet bij aan de gewenste ruimteverwarming op de werkplek. Deze restwarmte kan in de zomer ook zorgen voor een hogere warmtebelasting, waardoor er meer koelvermogen benodigd is.

Isolatiemateriaal kan bij leidingen eenvoudig worden aangebracht. Voor appendages is vaak meer maatwerk nodig. Bijvoorbeeld een 'isolatiematras' met klittenband of een rijgkoord. Hierdoor zijn de matrassen eenvoudig te verwijderen en blijven de appendages bereikbaar voor onderhoud. Deze matrassen zijn meestal grijs of zilver van kleur. Het aanbrengen van het isolatiemateriaal kan een externe partij doen, maar is ook goed mogelijk in eigen beheer.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleren instellingen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van de warmteopwekking:

 • controleren instellingen bedrijfstijden
 • controleren instellingen stookgrenzen (afstellen op warmtebehoefte)
 • controleren instellingen stooklijnen (afstellen op warmtebehoefte)
 • controleren betrouwbaarheid binnen- en buitenvoelers (ijken sensoren)
 • controleren of binnen- en buitenvoelers op een representatieve plek zijn geïnstalleerd (hermonteren/-installeren voelers)
 • controleren temperatuurinstellingen stookinstallatie voor buiten bedrijfstijden (nachtverlaging)
 • periodiek onderhouden van de stookinstallatie
 • verlagen instellingen temperatuur van het tapwater tot minimaal 60 oC
 • controleren retourwatertemperatuur na distributie en warmte-afgifte

Rendementsverlies van de warmtewisselaars beperken:

 • Periodiek controleren en schoonmaken van de warmtewisselaars

Financiële aspecten

Aardgasverbruik is minder dan 170000 m3  per jaar.

De droogkamer is minimaal 300 dagen per jaar in gebruik.

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk moment: Ja.