PB4a-Warmteterugwinning met een kruisstroomwarmtewisselaar toepassen

Algemeen

Nummer
PB4
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
In werking hebben van een droogkamer

Toepasbaarheid

Warmteterugwinning op ventilatielucht ontbreekt.

Luchttoevoer en luchtafvoer liggen dichtbij elkaar en worden niet door bouwkundige elementen gescheiden.

Beschrijving

De warme afvoerlucht uit een zwembad kan een groot deel van het jaar de koudere aanvoerlucht voorverwarmen. Een kruisstroomwisselaar is een techniek waarmee deze warmte in het ventilatiesysteem is terug te winnen.

Een state-of-the-art kruisstroomwarmtewisselaar wint tot wel 65% warmte terug uit de ventilatielucht. In een kruisstroom warmtewisselaar stromen de twee luchtstromen kruislings door een aluminium, kunststof of roestvaststalen warmtewisselaar. De ene luchtstroom stroomt door de even kanalen, de andere luchtstroom door de oneven kanalen. De warme afvoerlucht draagt de warmte over aan de warmtewisselaar die vervolgens de aangezogen koude verse buitenlucht opwarmt.

In de luchtbehandelingskast is naast de kruisstroomwarmtewisselaar een verwarmingselement aanwezig. De voorverwarmde verse buitenlucht in de warmtewisselaar gaat vervolgens langs een verwarmingselement. Het verwarminselement zorgt ervoor dat de ventilator de verse ventilatielucht op de gewenste temperatuur het zwembad inblaast. Een verwarmingselement is een warmtewisselaar (water-lucht-warmtewisselaar) in de luchtbehandelingskast. In het verwarmingselement draagt het warme CV-water warmte over via de warmtewisselaar aan de in te blazen lucht.

Een kruisstroomwarmtewisselaar heeft een hoger rendement dan de twin-coil. Omdat de lucht na de kruisstroomwarmtewisselaar een hogere temperatuur heeft (dan bij een twin-coil) is minder verwarming door het verwarmingselement nodig. Dit levert een besparing op het gasverbruik van de centrale verwarmingsinstallatie.

Een kruisstroomwarmtewisselaar staat diagonaal in de luchtbehandelingskast. Op de luchtbehandelingskast zijn vier luchtkanalen aangesloten. Het kanaal met de aangezogen koude buitenlucht is veelal geïsoleerd om condensvorming tegen te gaan. Een luchtbehandelingskast is modulair opgebouwd. Veelal staat op de zijkant van elke module wat de functie is. Als aan de buitenkant van de luchtbehandelingskast niet staat welke modules deze bevat (voorverwarmen, koelen, ont- en bevochtigen en warmteterugwinning), kunnen de installatietekeningen mogelijk uitkomst bieden.

Financiële aspecten

Drogen van hout met vochtigheid van circa 60% tot 80% naar circa 10% tot 20%.

Droogkamer heeft een bruto vloeroppervlak van minimaal 25 m2. Droogkamer is minimaal 300 dagen per jaar in gebruik.

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk moment: Ja.