Afwisselend programma tijdens de 17e netwerkbijeenkomst

Voordat de deelnemers op het terras aan de Oude gracht aan het informele gedeelte van de middag begonnen was hen een aantal interessante presentaties voorgeschoteld.

Stef Strik en Jelte de Jong beide van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) praten de deelnemers bij over de stand van zaken rond de aanstaande wijzigingen in de regelgeving: de informatieplicht en de actualisatie van de erkende maatregellijsten. Na de pauze waren er 2 gastsprekers. Ingrid de Moel van Bouwstenen nam de toehoorders mee in de wereld van het maatschappelijk vastgoed. De middag werd afgesloten door Hans Gerritsen (Rijkswaterstaat) met een presentatie over Restwarmte.

stef&jelteingridrestwarmte

De middag in het kort

Actualisatie Erkende maatregelen energiebesparing

Vanaf medio oktober 2018 zal de internetconsultatie plaatsvinden. Eind augustus 2018 is een informele consultatieronde gehouden. Deze heeft al veel reacties opgeleverd.

Informatieplicht energiebesparing

Bedrijven kunnen vanaf medio januari 2019 melden. RVO ontwikkeld hiervoor een loket. Bedrijven die audit-plichtig zijn in het kader van de EED krijgen uitstel tot december 2019. Het moment waarop zij een nieuwe audit in moeten dienen.
Bekijk de presentatie: Actualisatie en informatieplicht (ppt, 2.7 MB)

Energiebesparing maatschappelijk vastgoed

Het platform Bouwstenen richt zich op het maatschappelijk vastgoed. 120 partners proberen door kennisuitwisseling, kennisontwikkeling en kennisdeling verduurzaming binnen het maatschappelijk vastgoed te bevorderen. Ingrid de Moel vraagt gemeenten mee te doen aan de lopende enquête vastgoedmanagement.
Bekijk de presentatie (pptx, 4.5 MB) van Ingrid de Moel
www.bouwstenen.nl / ingrid@bouwstenen.nl

Verkenning van Restwarmte

Er wordt jaarlijks veel koelwater geloosd op het rijks oppervlakte water. De lozing van warm water heeft invloed op de waterkwaliteit. Bij warme zomers, zoals dit jaar, kan dit tot problemen leiden.

De restwarmte die geloosd wordt biedt echter ook kansen. Rijkswaterstaat heeft een verkenning uitgevoerd. De conclusie is dat er veel energie verloren gaat (250 PJ per jaar). 100 PJ hiervan kan nuttig gebruikt worden. Een enorm potentieel.
Lees meer:

Energy Award 2018

Voor de derde keer zal het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Energy Award uitreiken. Dit zal plaats vinden tijdens het jaarlijkse EZK-event Energie op 31 januari 2019. De doelgroep voor de award is dat jaar de bedrijven die vallen onder de Erkende maatregelenlijsten energiebesparende maatregelen Wet milieubeheer.

Nominaties Energy Award 2018 Kunnen nog ingediend worden tot 1 november 2018. Per omgevingsdienst kan er 1 nominatie ingediend worden. Bedrijven mogen zichzelf ook aanmelden via RVO. Bedrijven die zich bij RVO melden worden ongewijzigd doorgezonden aan de omgevingsdienst waarbinnen het bedrijf valt. De omgevingsdienst neemt de aanmeldingen mee in haar overwegingen tot nominatie van één bedrijf uit haar regio.

Meer informatie: