Update over aanvragen extra diensten versterkte uitvoering energiebesparings- en informatieplicht

Tot en met 31 januari 2020 kunt u aanvragen voor extra diensten uit het keuzemenu 'Versterkte uitvoering energiebesparings- en informatieplicht' inleveren bij Rijkswaterstaat. De aanvragen komen nu een week binnen en opvallend is dat Rijkswaterstaat meer vragen ontvangt over het plan van aanpak.

Hieronder de belangrijkste punten waar u op moet letten:

Wat lever ik in bij Rijkswaterstaat als aanvraag?

U stuurt een getekende aanvraag als Excelbestand naar Rijkswaterstaat. Als een handtekening hierin voor u niet mogelijk is, is het volgende gewenst:

  • Ongetekende aanvraag als Excelbestand
  • Getekende aanvraag als pdf-bestand met handtekening namens aanvrager en opdrachtnemer

Via het aangepaste inleverformulier kunt u beide bestanden als bijlagen toevoegen.

Is het mogelijk om een aanvraag tijdens de uitvoeringsperiode te veranderen?

De aangevraagde diensten, producten en bijhorende financiële reserveringen kunnen na een goedgekeurde aanvraag niet zomaar worden aangepast. Met deze (goedgekeurde) informatie sluit Rijkswaterstaat nadere overeenkomsten af met specialisten. De NOK's vormen daarom de basis voor de betalingen door Rijkswaterstaat in de uitvoeringsperiode. Rijkswaterstaat betaalt alleen een rekening als alle diensten, volgens aanvraag, zijn uitgevoerd in de gekozen periode.

Welk aanvraagformulier moet de omgevingsdienst, uitvoeringsdienst en gemeente gebruiken?

Rijkswaterstaat heeft op 18 december 2019 voor alle deelnemende organisaties standaard aanvraagformulieren klaargezet. Alleen deze formulieren behandelt Rijkswaterstaat. Het gaat om Excelbestanden met de zekere financiële reserveringen.

Meer informatie vindt u in dit eerdere nieuwsbericht Update over verstrerkte uitvoering energiebesparings- en informatieplicht.

Mag een gemeente en haar omgevingsdienst of regionale uitvoeringsdienst beide een aanvraag inleveren bij Rijkswaterstaat?

Nee, dat is niet toegestaan. Als gemeenten deels VTH-werkzaamheden energiebesparing uitvoeren geldt dat de omgevingsdienst of uitvoeringsdienst de aanvraag inlevert bij Rijkswaterstaat. Dit betekent een afstemming tussen beide organisaties. Deze route gebruikt Rijkswaterstaat op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Voor de organisaties die aanspraak maken op de ondersteuningsregeling "Versterkte uitvoering energiebesparings- en informatieplicht" heeft Rijkswaterstaat de standaard formulieren op de pagina Down- en uploads klaargezet.

Meer informatie

Meer informatie over de werking leest u op de pagina Werking.