Voedingsmiddelen en zuivel
De Europese Commissie heeft de beste beschikbare technieken (BBT)-conclusies voedingsmiddelen en zuivel gepubliceerd op 4 december 2019 in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Toepassingsgebied
De BBT-conclusies voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie gaan over activiteiten uit bijlage I van Richtlijn industriële emissies 2010/75/EU (RIE):
- 6.4b: bewerking en verwerking van grondstoffen voor de productie van levensmiddelen of voeder
- 6.4c: de bewerking en verwerking van uitsluitend melk
- 6.11: zelfstandige afvalwaterzuiveringsinstallatie. Wel moet het belangrijkste deel van het afvalwater komen van een installatie waarin een activiteit uit IPPC-categorie 6.4b of 6.4c wordt uitgevoerd.
Deze BBT-conclusies gaan ook over:
- gecombineerde behandeling van afvalwater van verschillende herkomst. Wel moet ook in dat geval het belangrijkste deel van het afvalwater komen van een installatie waarin een activiteit uit IPPC-categorie 6.4b of 6.4c wordt uitgevoerd.
- ethanolproductie die plaatsvindt in een installatie die valt onder de ippc-categorie 6.4b of 6.4c of in een hiermee samenhangende activiteit.
De producten die worden geproduceerd zijn zowel eind- als halfproducten. Voorbeelden van processen zijn: vlees- en visverwerking, verwerking van groente en fruit, productie van kaas en andere zuivel, productie van zetmeel, suiker, koffie, frisdranken, bier en wijn.
Beschikbare documenten
- BBT-conclusies (publicatiedatum 4 december 2019)
- BREF voedingsmiddelen en zuivel, december 2019, zie ook digitaal zoeksysteem van België
Herziening
Meer informatie vindt u op de site van het IPPC bureau (Engels).
Wettelijke verplichtingen bevoegd gezag
- Actualisatieplicht binnen 4 jaar (art 5.10 Bor)
- Invullen IPPC-database (art 21.2a Wm)
- Publiceren vergunning op internet (19.1b lid 2 Wm)
Meer informatie vindt u in de Handleiding IPPC.