Zwolle gaat als een dolle!

Een groot aantal overheden stelt de geluidsbelastingkaarten uiterlijk 30 juni 2017 vast. Kenniscentrum InfoMil vergelijkt de voortgang van de overheden aan de hand van een stappenplan. Zwolle en 2 andere overheden gaan samen aan kop, terwijl veel andere overheden nog moeten beginnen.

Belronde in het derde kwartaal

Kenniscentrum InfoMil houdt de voortgang van het opstellen van de geluidsbelastingskaarten bij. De eerste peiling is met een belronde in het derde kwartaal gemaakt.

InfoMil presenteert de voortgang van de overheden aan de hand van het stappenplan. Helaas is 19% van de overheden nog niet bereikt.

Overheden aan de slag met de geluidsbelastingkaart

Volgens het stappenplan verzamelen gemeenten en provincies in het derde kwartaal gegevens. Het bleek dat 32% van de overheden met deze stap bezig waren. Zwolle, Almere en Alphen aan den Rijn zijn al voortvarend aan de gang met de volgende stap; verwerken gegevens.

Van de de 65% van de overheden die niet op schema ligt, is 19% nog helemaal niet gestart!

Tijdig vaststellen van de geluidsbelastingkaart is een wettelijke verplichting. Als een provincie en, of een gemeente niet voldoet aan het vaststellen van de geluidsbelastingkaart, wordt artikel 11.10 Wm toegepast. Het ministerie Infrastructuur en Milieu kan dan de verplichting uitvoeren. Hierbij worden de kosten doorberekend aan de provincie of gemeente.

Ga ook aan de slag met het actieplan!

Uit de belronde blijkt ook dat nog niemand is gestart met het opstellen van het actieplan. Ook het op tijd vaststellen van het actieplan is een wettelijke verplichting.

InfoMil raadt aan de tijd die nodig is voor ambtelijke en bestuurlijke afstemming reëel in te schatten. Voor de ter inzage legging kan ongeveer 2 maanden in de planning worden gerekend - inclusief de voorbereiding.

InfoMil raadt aan om deze reden gelijktijdige publicatie van het ontwerpactieplan en de geluidsbelastingkaart aan. De samenhang tussen de geluidsbelastingkaart en het actieplan is dan ook duidelijk.

Gemeenten kunnen vervolgens het definitieve actieplan al in januari, februari 2018 vaststellen. Zo is er geen risico op vertraging door het verkiezingsreces bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgende belronde nog in 2016

Dit najaar houdt InfoMil de tweede belronde. Er is dan extra aandacht voor de planning.

Overheden kunnen ook zelf hun voortgang doorgeven.


Zie ook

Geef uw voortgang door!

Kenniscentrum InfoMil belt de uitvoerende organisaties om te vragen wat de voortgang is bij het opstellen van de geluidsbelastingkaart en het actieplan. U kunt ook zelf uw voortgang altijd aan ons doorgeven. De resultaten van deze inventarisatie maken we op de site bekend.

Uw voortgang van de geluidsbelastingkaart

Uw voortgang van het actieplan