Lijmen, harsen of coaten van steen en beton

Leeswijzer

Deze pagina begint met een uitleg van de activiteit 'lijmen, harsen of coaten van steen en beton'. Wat valt hier in het Activiteitenbesluit wel en niet onder?

De voorschriften van deze activiteit zijn van toepassing op inrichtingen type A en B.

In het linkermenu ziet u voor welke milieuthema's bij deze activiteit voorschriften gelden. Onderaan deze pagina vindt u per thema een link naar de uitleg over deze voorschriften.

Uitleg van de activiteit

Onder deze activiteit valt het aanbrengen van lijmen, harsen of coatings op steen en beton. Onder het verwerken wordt onder meer begrepen het aanmaken en mengen.

Lijmen

Met het aanbrengen van lijmen wordt het verbinden van steen met hulp van lijm of kit bedoeld. Daarbij kunnen uiteenlopende producten worden gebruikt zoals:

  • dispersielijmen of -kitten
  • oplosmiddellijmen of -kitten
  • smeltlijmen of -kitten
  • chemisch-hardende lijmen of kitten.

Harsen

Om breekbare of gescheurde marmerplaten een voldoende stevigheid te geven om ze verder af te kunnen werken, kan een laag epoxyhars op het marmer worden aangebracht.

Vooral bij gekleurde marmers kunnen plaatselijk polymeren worden gebruikt om beschadigingen te herstellen.

Polymeren worden ook toegepast om marmer beter bestand te maken tegen zuren en vuil.

Coaten

Om het oppervlak van steen te beschermen wordt steen in sommige gevallen behandeld met een coating. Als coating kunnen sealers, impregneermiddelen en vergelijkbare producten worden gebruikt. Een sealer vormt een beschermende laag op de steen. Een impregneermiddel dringt de steen binnen en voert zo zijn beschermende werking uit.

Bodem

Een bodembeschermende voorziening is verplicht bij:

  • verwerken van lijmen, harsen, coatings en verdunningsmiddel
  • aanbrengen van coating