Waar moeten tankstations voor het afleveren van bio-ethanol aan voldoen?

Vraag

Waar moeten tankstations voor het afleveren van benzine met bio-ethanol aan voldoen?

Antwoord

Dezelfde eisen gelden voor het afleveren van gewone benzine en benzine met bio-ethanol. Beide vallen onder het begrip ‘lichte olie' en 'vloeibare brandstof'. In het Activiteitenbesluit is dit geregeld:

  • paragraaf 3.3.1 voor het afleveren aan motorvoertuigen voor het wegverkeer
  • paragraaf 4.6.3 voor afleveren aan vaartuigen bij type B bedrijven
  • paragraaf 4.6.4 voor overig afleveren bij type B bedrijven

Vermelden bio-ethanol percentage

Activiteitenbesluit artikel 3.21 stelt extra eisen aan het afleveren van benzine met bio-ethanol:

  • Bij het afleveren van benzine met >5% bio-ethanol staat duidelijk aangeven als de brandstof meer dan 5 of meer dan 10% bio-ethanol bevat.
  • Bij grote tankstations (benzine doorzet >500 m3/jaar) moet ook benzine met minder dan 5% bio-ethanol afgeleverd worden.

Achtergrond

Bij oudere auto's kan meer dan 5% bio-ethanol al schade veroorzaken aan de motor. Daarom moet voorlopig ook gewone benzine beschikbaar blijven. Maar de meeste moderne benzinemotoren hebben geen moeite met 10% bio-ethanol (E10). Sommige auto's kunnen zelfs rijden op brandstof die voor 85% bestaat uit bio-ethanol (E85).

Pure bio-ethanol

Er wordt ook geëxperimenteerd met rijden op pure bio-ethanol (voorzien van ontstekingsverbeteraar). Deze bio-ethanol zonder benzine valt niet onder het begrip lichte olie. Dus de voorschriften voor het afleveren van lichte olie zijn niet van toepassing.

Maatwerk is mogelijk op grond van Activiteitenbesluit artikel 2.1 (zorgplicht). Het is logisch om met maatwerk aan te sluiten bij de eisen die gelden voor het afleveren van benzine. Pure bio-ethanol is namelijk ook brandbaar en vluchtig.