Hoe ziet de doelmatige drukontlasting op een kooldioxide gasfles eruit?

Vraag

Volgens de Activiteitenregeling hoeven kooldioxide (CO2) gasflessen met een doelmatige drukontlastvoorziening niet in een PGS 15 kluis. Daarom is het belangrijk om zo'n drukontlastvoorziening te kunnen herkennen, bijvoorbeeld bij horecabedrijven.

Antwoord

Op een kooldioxide gasfles ziet de drukontlastvoorziening eruit als een extra uitgang aan de afsluiter van de gasfles. De extra uitgang wordt geblokkeerd door een breekplaatje. Op de afbeelding zit het breekplaatje achter het blauwe dopje.

Een breekplaatje is een schijfje voor de extra uitgang dat breekt bij een bepaalde overdruk. Er ontstaat dan een kunstmatig lek waardoor de inhoud van de gasfles kan wegstromen. Daardoor wordt de druk nooit zo hoog dat de gasfles ontploft. De onderste afbeelding is een schematische weergave van een kapot breekplaatje.

Er worden ruime veiligheidmarges gehanteerd: de druk waarbij het breekplaatje kapot gaat ligt vele malen hoger dan de normale druk in de gasfles bij kamertemperatuur. En de beproevingsdruk waarbij de gasfles zou kunnen ontploffen ligt nog veel hoger.

Kooldioxide breekplaatje_500_

Afbeelding 1. Afsluiter van kooldioxide gasfles met doelmatige drukontlastvoorziening.

Rupturedisc burst_NL_1000

Afbeelding 2. Schematische weergave van een kapot breekplaatje.