Vragen en antwoorden erkende en verplichte maatregelen Activiteitenbesluit
Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over erkende en verplichte maatregelen in de zin van het Activiteitenbesluit.
Let op: de informatie over regelgeving geldt niet meer door de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024.
Deze website wordt niet meer geactualiseerd. Kenniscentrum InfoMil is onderdeel geworden van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Lees op de website van het IPLO hoe het werkt onder de Omgevingswet.
Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over erkende en verplichte maatregelen in de zin van het Activiteitenbesluit.
Bij het toezicht op een erkende maatregel, kan worden gehandhaafd op de erkende maatregel of op het onderliggende doelvoorschrift. Als de erkende maatregel is uitgevoerd, wordt daarop gehandhaafd. Als een alternatieve maatregel is uitgevoerd, wordt op het onderliggende doelvoorschrift gehandhaafd.
Bij het toezicht op een verplichte maatregel, moet worden gehandhaafd op de verplichte maatregel zelf en niet op de norm uit het onderliggende doelvoorschrift. Door het treffen van een verplichte maatregel wordt een bedrijf geacht aan het doelvoorschrift te hebben voldaan.
Nee, in principe kan het bevoegd gezag geen strenger maatwerkvoorschrift stellen als een bedrijf de erkende maatregelen uit de Activiteitenregeling heeft getroffen. Erkende maatregelen zijn zodanig opgesteld dat daarmee aan het doelvoorschrift wordt voldaan.
Daar waar het Activiteitenbesluit ruimte biedt om normen te stellen is de vergunningverlener aan zet. Concreet is dit bij het stellen van maatwerkvoorschriften en bij besluitvorming over het toepassen van gelijkwaardige voorzieningen.