Flexodruk of verpakkingsdiepdruk

Leeswijzer

Deze pagina begint met een uitleg van de activiteit 'Flexodruk of verpakkingsdiepdruk'.

De voorschriften voor deze activiteit staan in § 4.7.3b van het Activiteitenbesluit. Deze voorschriften zijn van toepassing op inrichtingen type A en B.

In het linkermenu ziet u voor welke milieuthema's bij deze activiteit voorschriften gelden. Onderaan de pagina vindt u per milieuthema een link naar de uitleg over deze voorschriften.

Uitleg van de activiteit

De verpakkingsindustrie past flexodruk en diepdruk op relatief grote schaal toe. Zowel flexodruk als diepdruk gebruikt men voor het bedrukken van flexibele verpakkingen op basis van papier, kunststof en aluminiumfolie.

Processen

Flexodruk en diepdruk zijn twee verschillende druktechnieken.

Flexodruk maakt gebruik van een flexibele (zachte) hoogdrukvorm en sneldrogende dunne vloeibare inkt.

Bij diepdruk houden verdiepte uitsparingen van de drukplaat de inkt vast.

Verpakkingsdiepdruk onderscheidt zich van normale diepdruk door het gebruik van speciaal geconstrueerde drukpersen. Daarnaast maakt verpakkingsdiepdruk gebruik van speciale inkten die vaak geschikt moeten zijn voor verpakkingen van levensmiddelen.

Inkten

Voor flexodruk gebruikt men zowel inkten op waterbasis als op basis van oplosmiddelen. Ook watergedragen inkten bevatten meestal nog veel oplosmiddel. Het oplosmiddel is meestal ethanol.

Diepdrukinkten zijn bijna altijd op oplosmiddelbasis. Het oplosmiddel is meestal een mengsel van ethanol en ethylacetaat.

Destilleren oplosmidddelen

Verpakkingsdrukkerijen gebruiken voor schoonmaakwerkzaamheden meestal een mengsel van vluchtige oplosmiddelen. Vaak is dit ethylacetaat en ethanol, soms isopropylalcohol. Hardnekkige verontreinigingen verwijdert men met afbijtmiddelen of agressieve niet-vluchtige oplosmiddelen.

In uitzonderingsgevallen passen drukkerijen in automatische wasmachines niet-vluchtige oplosmiddelen toe. Drukkerijen destilleren oplosmiddel als het te sterk vervuild raakt. De sludge die overblijft na het destilleren is gevaarlijk afval.

Schoonmaakwerkzaamheden

Verpakkingsdrukkerijen gebruiken voor schoonmaakwerkzaamheden meestal een mengsel van vluchtige oplosmiddelen. Hardnekkige verontreinigingen verwijdert men met afbijtmiddelen of agressieve niet-vluchtige oplosmiddelen.


Hoe werkt het vanaf 2024?

Informatiepunt Leefomgeving

Organisch oplosmiddel

Activiteitenbesluit, artikel 1:

organisch oplosmiddel: vluchtige organische verbinding die wordt gebruikt:

  1. om, alleen of in combinatie met andere stoffen en zonder een chemische verandering te ondergaan, grondstoffen, producten of afvalmaterialen op te lossen,
  2. als schoonmaakmiddel om verontreinigingen op te lossen,
  3. als verdunner,
  4. als dispergeermiddel,
  5. om de viscositeit aan te passen,
  6. om de oppervlaktespanning aan te passen,
  7. als weekmaker, of
  8. als conserveermiddel;