Bereiden van voedingsmiddelen (niet industrieel)

Leeswijzer

Deze pagina begint met een uitleg van de activiteit "voedingsmiddelen bereiden, niet industrieel". Wat valt hier in het Activiteitenbesluit wel en niet onder?

De voorschriften van deze activiteit zijn van toepassing op inrichtingen type A, B en C.

In het linkermenu ziet u voor welke milieuthema's bij deze activiteit voorschriften gelden. Onderaan deze pagina vindt u per thema een link naar de uitleg over deze voorschriften.

Uitleg van de activiteit

rechtenvrij - snackbarwand

Het niet-industrieel bereiden van voedingsmiddelen is de bereiding van voedingsmiddelen voor directe consumptie in kantines, de horeca en professionele keukens in instellingen (zorginstellingen, kantines in grote kantoorgebouwen), inclusief de bereiding voor consumptie op locatie (snackbars, afhaalrestaurants, en cateringbedrijven). De voorschriften zijn ook van toepassing op de bereiding van voedingsmiddelen bij slagerijen en kleine bakkerijen.

De voorschriften zijn van toepassing indien de voedingsmiddelen worden bereid met de volgende apparatuur:

  • keukenapparatuur
  • grootkeukenapparatuur
  • één of meer bakkerijovens die chargegewijs worden beladen, of
  • één of meer bakkerijovens die continu worden beladen met een nominaal vermogen van ten hoogste 400 kilowatt

Keukenapparatuur

Onder keukenapparatuur wordt verstaan: apparatuur die ook bij huishoudens wordt toegepast.

Grootkeukenapparatuur

De term 'grootkeuken' wordt gebruikt voor professionele keukens in de horeca en bij instellingen. De apparatuur die in professionele keukens wordt gebruikt, is een slag groter dan huishoudelijke apparatuur en wordt gekocht bij gespecialiseerde leveranciers.

Grootkeukenapparatuur komt zowel in elektrische als gasgestookte varianten voor. Het maximale vermogen van grootkeukenapparatuur is ongeveer 80 kilowatt. Zware grootkeukenapparaten zijn bijvoorbeeld pastakokers voor een mensa of instelling of de bakwand van een snackbar.

Bakkerijovens

De voorschriften gelden ook voor kleine en middelgrote bakkerijen die uitsluitend bakken met charge-ovens of met continu-ovens van maximaal 400 kilowatt. De grotere bakkerijen die werken met continu-ovens vallen onder het industrieel bereiden van voedingsmiddelen.