Let op: de informatie over regelgeving geldt niet meer door de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024.
Deze website wordt niet meer geactualiseerd. Kenniscentrum InfoMil is onderdeel geworden van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Lees op de website van het IPLO hoe het werkt onder de Omgevingswet.
Een e-pub met actuele informatie over milieuwet- en regelgeving en de techniek van milieuvoorzieningen. Bestel nu en krijg de 2021-editie gratis.
De 2020-editie van de digitale 'Milieuwegwijzer voor bedrijf en overheid’ is uit. De vraagbaak biedt actuele kennis van de milieuwet- en regelgeving, de stand der techniek bij milieuvoorzieningen en verklaart een groot aantal begrippen.
Het kernteam kwaliteitscriteria leverde de set VTH-kwaliteitscriteria 2019 ter consultatie.
Het vleermuizenprotocol krijgt aandacht op het congres van het Netwerk Groene Bureaus op 18 mei 2017. Gebruik van het protocol zorgt ervoor dat het bevoegd gezag bij de aanvraag van een 'Verklaring van geen bezwaar' bij de Omgevingsvergunning of ontheffing voor de Wet natuurbescherming geen aanvullend inventarisatieonderzoek verlangt.
Vanaf 1 maart 2017 brengt de NVWA de kosten van aanvullende, officiële controles voor diergeneesmiddelen, dierenwelzijn en diergezondheid in rekening bij de gecontroleerde veehouder.
Bij handhaving kan een dwangsom een sanctie zijn. Een dwangsom mag betaald worden door derde en werkt bevrijdend voor degene tegen wie de aanschrijving was gericht. Dit staat in de uitspraak van de Raad van State.
De modelverordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) regelt de gemeentelijke en provinciale zorg voor een veilige en gezonde leefomgeving.