Omschrijving van relevante begrippen en situaties
Hier vindt u informatie over de relevante begrippen en situaties. Er wordt ingegaan op:
Moederbesluit
Een uitgebreide m.e.r.-procedure ondersteunt de besluitvorming over een plan of project. Het besluit over het plan of project waar het in de procedure om draait, wordt het ‘moederbesluit' genoemd. Bij de uitgebreide m.e.r.-procedure kan dit moederbesluit bijvoorbeeld zijn:
- een structuurvisie voor de aanwijzing van locaties voor bedrijventerreinen, woningbouw, waterberging, grootschalige recreatievoorzieningen, enzovoort;
- een bestemmingsplan voor de inrichting van een glastuinbouwgebied, woningbouwlocatie, bedrijventerrein, enzovoort;
- een projectplan voor het versterken van een primaire waterkering, enzovoort;
- een milieuvergunning inclusief Passende Beoordeling voor een inrichting/bedrijf (bij milieueffectrapportages voor projecten die een milieuvergunning vereisen moet eerst gekeken worden of een passende beoordeling aan de orde is. Is dit niet het geval dan kan de beperkte procedure worden gevolgd);
- een structuurvisie voor het vaststellen van een Voorkeursalternatief op basis van een MIRT-verkenning naar nut en noodzaak en mogelijkheden voor nieuwe infrastructuur.
Moederprocedure
Bij de besluitvorming over het moederbesluit behoort een bepaalde besluitvormingsprocedure: de ‘moederprocedure'. Dit kan bijvoorbeeld een procedure op grond van de Wet op de ruimtelijke ordening, de Tracéwet of de Waterwet zijn. De m.e.r.-procedure moet gekoppeld worden aan de stappen van zo'n moederprocedure. In de Handleiding m.e.r. zijn procedureschema's opgenomen die laten zien hoe deze koppeling gemaakt wordt.
Verschillende moederprocedures en -besluiten
In veel gevallen is er sprake van een m.e.r.-procedure voor één moederbesluit. Het komt ook voor dat de besluitvorming over een plan of project vereist dat er verschillende moederprocedures worden doorlopen. Bij de toepassing van m.e.r. zijn in dat geval twee situaties te onderscheiden: getrapte m.e.r. en combi-m.e.r.
Getrapte m.e.r.
In een aantal gevallen verloopt de besluitvorming over plannen of projecten via een aantal stappen: getrapte besluitvorming. Dit is bijvoorbeeld een gebruikelijke gang van zaken bij ruimtelijke plannen: eerst een structuurvisie, gevolgd door nadere uitwerking in één of meer bestemmingsplannen, eventueel gevolgd door een verdere uitwerking van concrete projecten waarvoor milieuvergunningen noodzakelijk zijn. Het kan voorkomen dat bij opeenvolgende moederprocedures ook opeenvolgende milieueffectrapportages vereist zijn. Een gebruikelijke figuur is bijvoorbeeld een structuurvisie met een daaraan gekoppelde m.e.r., gevolgd door een of meer bestemmingsplannen met eveneens elk een m.e.r. In zulke ‘getrapte situaties' is het zaak om voor verticale afstemming van de verschillende m.e.r.-procedures te zorgen.
Combi-m.e.r.
In de praktijk komt het voor dat een m.e.r. wordt doorlopen voor meer dan één moederplan of -besluit tegelijk. Voorbeelden hiervan zijn:
- Het opstellen van een bestemmingsplan voor een bedrijventerrein, waarbij ook een Wm-vergunning voor een individueel m.e.r.-plichtig bedrijf.
- De realisatie van een project voor delfstoffenwinning (bijvoorbeeld zout of aardgas) waarbij voor zowel de vergunning voor de winning als voor het planologisch regelen van de leidingtracés in bestemmingsplannen een MER vereist is.
In dergelijke gevallen wordt veelal volstaan met één m.e.r. die de verschillende moederprocedures ondersteunt: een combi-m.e.r. Zo'n combi-m.e.r. moet afgestemd zijn op de (inhoudelijke en procedurele) vereisten van de verschillende moederbesluiten en -procedures. Procedureel geldt dat voor m.e.r. altijd de zwaarste procedurevereisten worden gehanteerd. Als één van de moederbesluiten onder de uitgebreide m.e.r.-procedure valt, dienen voor de verschillende moederbesluiten de (procedurele) vereisten van de uitgebreide procedure te worden toegepast. Wel dienen de inhoudelijke vereisten van beide procedures in acht genomen te worden bij een combi-m.e.r.