Kan je beroep instellen zonder zienswijzen te hebben ingediend?

Vraag

Kan je beroep instellen zonder zienswijzen te hebben ingediend?

Antwoord

Het recht om in beroep te komen bij de rechter komt in beginsel slechts toe aan een belanghebbende die zienswijzen heeft ingediend (zie artikel 6:13 Awb). Onder omstandigheden kan het niet of niet tijdig indienen van zienswijzen verschoonbaar zijn en kan er toch beroep in worden gesteld. Dit is het geval indien er geoordeeld kan worden dat de indiener niet in verzuim is geweest; bijvoorbeeld als niet is voldaan aan de eisen voor kennisgeving of aanplakking van de ontwerpvergunning.

Zo achtte de Afdeling het verschoonbaar – en kon er toch beroep in worden gesteld - dat bedenkingen niet tijdig waren ingediend, omdat de kennisgeving was gepubliceerd in een huis-aan-huisblad dat niet bij de betreffende persoon werd bezorgd (ABRvS, 31 juli 2002, 200105839/1). Het niet ontvangen van een huis-aan-huisblad vanwege een nee-nee-sticker op de brievenbus daarentegen is voor eigen risico (ABRvS, 3-10-00, E03.98.0411).

Ook spreekt het voor zich dat er sprake is van verschoonbaar niet indienen van zienswijzen tegen het ontwerpbesluit als er beroep wordt ingesteld tegen onderdelen van het definitieve besluit die in het ontwerpbesluit nog niet voorkwamen

Verder kan de situatie optreden dat er met betrekking tot dezelfde vergunningaanvraag tweemaal een ontwerpbesluit wordt gepubliceerd. In de jurisprudentie is bepaald dat wanneer iemand zienswijzen tegen het eerste ontwerpbesluit heeft ingebracht, hij er niet meer hoeft op te letten of er nog een tweede ontwerpbesluit wordt gepubliceerd. Hij is dan gewoon ontvankelijk in beroep. Zie ABRvS28 mei 1999, no. E03.97.0778 (AB 2000, 75; MR 1999/56). Deze uitspraak is later nog diverse malen herhaald. Zie o.a. ABRvS nr. 200606758/1 van 5 september 2007.