Geldt de onderdelenfuik bij een beroepsprocedure tegen een omgevingsvergunning en wie kan als belanghebbende worden aangemerkt?

Vraag

Geldt er een onderdelenfuik bij beroepsprocedures tegen de omgevingsvergunning? En wie worden als belanghebbende aangemerkt?

Antwoord

Onderdelenfuik

Nee. De oude onderdelenfuik geldt niet meer. Een zienswijze tegen een onderdeel van een activiteit is genoeg om in beroep te mogen gaan tegen de hele activiteit.

De Afdeling Bestuursrechtspraak heeft de onderdelenfuik die gold bij beroepsprocedures tegen milieuvergunningen afgeschaft. Onder het regime van de oude jurisprudentie met betrekking tot milieuvergunningen was het zo dat je alleen in beroep kon gaan tegen een onderdeel van een milieuvergunning, waartegen je ook een zienswijze had ingediend. Had je bijvoorbeeld geen zienswijze over geluid ingediend bij het ontwerpbesluit, dan kon je later bij de Raad van State geen beroep meer instellen tegen het geluidgedeelte van de milieuvergunning. Dit heette de onderdelenfuik.

Onder het regime van de Wabo heeft een belangrijke uitspraak, ABRvS 201006983/1/M2 , van 9 maart 2011, daar een einde aan gemaakt: In de artikelen 2.1 en 2.2 Wabo worden de activiteiten opgesomd waarvoor een omgevingsvergunning nodig is, zoals het drijven van een vergunningplichtige Wm-inrichting, het bouwen in aangewezen gevallen en het handelen in strijd met een bestemmingsplan. Om in beroep te mogen gaan tegen een onderdeel van een omgevingsvergunning, is op grond van deze uitspraak slechts vereist dat je tegen de activiteit waar dit onderdeel in voorkomt een zienswijze hebt ingediend.

Wanneer men dus een zienswijze heeft ingediend tegen een onderdeel van de activiteit "drijven van een inrichting", bijvoorbeeld het onderdeel geluid, dan is dit voldoende om later in beroep ook beroepsgronden te mogen aanvoeren tegen andere onderdelen van die activiteit, zoals luchtemissies, energiegebruik en vervoersbewegingen.

Een en ander geldt volgens deze uitspraak overigens ook voor beroepen die, vanwege het overgangsrecht, nog conform het oude recht moeten worden afgehandeld, tenzij het gaat om een beroep dat is ingesteld tegen een besluit dat vóór 1 april 2011 is bekendgemaakt.

Belanghebbenden

In uitspraak ABRvS 200908792/1/M1 van 13 april 2011 geeft de Afdeling antwoord op de vraag hoe artikel 1:2 Awb onder de Wabo moet worden uitgelegd bij een omgevingsvergunning die meer dan één toestemming bevat. Alhoewel de Wabo in deze zaak geen rol speelt, ziet de Afdeling wel aanleiding deze rechtsvraag te beantwoorden. Zoals volgt uit rechtsoverweging 2.3.1 trekt de Afdeling de tot nu toe geldende lijn in de jurisprudentie door en overweegt dat de vraag of degene die een rechtsmiddel heeft aangewend belanghebbende is, per aangevraagde activiteit in de zin van de artikelen 2.1 en 2.2 Wabo bepaald zal moeten worden. Een uitzondering op deze regel is de situatie dat er sprake is van onlosmakelijkheid (in de zin van artikel 2.7 Wabo) tussen verschillende aangevraagde activiteiten in de zin van de artikelen 2.1 en 2.2 Wabo.