Wijziging F-gassenregeling

Er zijn wijzigingen doorgevoerd in zowel de BRL 100 als de BRL 200 en verwerkt in nieuwe versies.  Het uitstel voor de accreditatieverplichting wordt  verlengd tot 1 april 2020. Dit is opgenomen in de gewijzigde Regeling (pdf, 252 kB)  gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen

Wijziging beoordelingsrichtlijnen

De Verordening  gefluoreerde broeikasgassen en de Verordening  ozonlaagafbrekende stoffen stellen een certificaat verplicht voor personen en ondernemingen die bepaalde werkzaamheden verrichten aan apparatuur die gefluoreerde broeikasgassen of ozonlaagafbrekende stoffen bevat. In de Regeling gefluroreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen is dit verder uitgewerkt.

Certificaten worden afgegeven door instellingen die beschikken over een erkenning die wordt verleend door de minister van Infrastructuur en Milieu. Voor het afgeven van certificaten zijn deze instellingen gebonden aan de richtlijnen die zijn opgenomen in door Rijkswaterstaat vastgestelde beoordelingsrichtlijnen (BRL 100 en BRL 200). In deze richtlijnen staan eisen waaraan ondernemingen en natuurlijke personen moeten voldoen om een certificaat te verkrijgen.

Er zijn wijzigingen doorgevoerd in zowel de BRL 100 als de BRL 200 en verwerkt in nieuwe versies. De wijzigingen in de BRL 100 betreffen de specificaties van instrumenten die en de wijze waarop deze instrumenten worden gecontroleerd. Verder zijn gehanteerde begrippen gewijzigd zodat deze beter aansluiten op de certificatiepraktijk en zijn verbeteringen doorgevoerd in het model van het certificaat.

De wijzigingen in BRL 200 betreffen tekstuele verbeteringen, bijwerken van verwijzingen naar verordeningen, verbeteringen in het model van het certificaat en herstel van een aantal onvolkomenheden.

Uitstel accreditatieverplichting

Accreditatie voor de certificatie-instellingen is verplicht gesteld in artikel 9, tweede lid, onder a, van de Regeling. Deze verplichting geldt nu nog niet.

Daarnaast heeft de Raad voor Accreditatie de BRL 100 getoetst op geschiktheid voor accreditatie. De opmerkingen van de Raad voor Accreditatie moeten nog verwerkt worden. Het geschikt maken van de BRL 100 voor accreditatie kostte meer tijd dan vooraf ingeschat.