Verlaten grondslag aanvraag

Een aandachtspunt bij het voorschrijven van maatregelen is: de aanvraag (of de aanvraag zoals eerder vergund) mag niet verlaten worden. De aanvraag bepaalt daarmee wat vergund kan worden.

Is bijvoorbeeld een bepaald stalsysteem vergund? Dan mag het bevoegd gezag niet ambtshalve een ander stalsysteem (bijvoorbeeld een luchtwasser) voorschrijven. Dat zou betekenen dat de grondslag van de aanvraag verlaten wordt.

Uitzondering: actualiseringsplicht

Er is een uitzondering voor de actualiseringsplicht (artikel 2.31 lid 1 onder b Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)).  Hierbij mag de grondslag van de aanvraag verlaten worden. Dat volgt uit artikel 2.31a van de Wabo.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het actualiseren van de vergunning:

  • de ontwikkeling van de technische mogelijkheden tot bescherming van het milieu. Het bevoegd gezag moet dan BBT (beste beschikbare technieken) voorschrijven.
  • de ontwikkeling van de kwaliteit van het milieu. Hieronder valt ook de ontwikkeling van de kennisover de kwaliteit van het milieu. Bijvoorbeeld nieuwe wetenschappelijke inzichten over gezondheidsrisico's van een stof. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag uit 2018 (SGR 17/3754 en 17/3801, Chemours).
    Het bevoegd gezag moet dan onderbouwen dat deze nieuwe kennis ertoe leidt, dat de vergunninghouder de nadelige gevolgen voor het milieu verder moet beperken. Bij deze afweging spelen situatie-specifieke omstandigheden een rol. Zoals de omvang van de gevolgen voor het bedrijf en voor het milieu en/of de gezondheid.

Jurisprudentie

Het verlaten van de grondslag van de aanvraag speelt niet alleen bij het verlenen van de omgevingsvergunning milieu. Het is ook van belang bij het verbinden van voorschriften aan de omgevingsvergunning milieu. Daarnaast is het ook relevant bij het deels weigeren van de vergunning.

Er is jurisprudentie over de vraag: in welke gevallen wordt de grondslag van de aanvraag verlaten?