Evaluatie co-vergisting van mest

In 2014 is een evaluatie uitgevoerd naar het nut en de risico's van co-vergisting van mest.

Uit de studie van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) blijkt dat de risico’s van covergisting voor de gezondheid en veiligheid van mensen beperkt zijn als toegestane covergistingsmaterialen worden gebruikt en de regels worden opgevolgd. Dit is helaas niet altijd het geval. Het rapport geeft twee redenen: veel betrokkenen ervaren de regels voor covergistingsmaterialen als ingewikkeld en de regels zijn binnen de sector slecht bekend. Ook speelt dat door de gestegen grondstofprijzen de verleiding om niet-toegestane producten met lage prijs te gebruiken groter geworden is.

De handhaving van vergunningen en wettelijke regels van covergisting in de praktijk is complex. Vooral vanwege de vele spelers in de covergistingsketen, de grote verscheidenheid aan regels en de vele instanties die betrokken zijn bij toezicht en handhaving.

De CDM beveelt aan om de covergistingssector verder te professionaliseren. De samenwerking tussen uitvoerende instanties moet beter, evenals een de afstemming van regelgeving en registratie. Ten slotte is een certificering van covergistingsmaterialen nodig.

De volgende lijn wordt door het kabinet ingezet: betere naleving door meer handhaving, strenger straffen en een verbod op het gebruik van G-lijststoffen behalve als het bedrijf gecertificeerd is. Verder roept de staatssecretaris de sector op om verder te investeren in opleiding en bewustwording.

Het syntheserapport, de achterliggende rapporten en de Kamerbrief zijn nu te downloaden.