Natte koeltorenkaart Atlas Leefomgeving nog niet compleet

Voor een groot deel van Nederland staan er al koeltorens op de kaart. De kaart is nog niet compleet. Daarom vraagt het RIVM de bronhouders om de al gemelde koeltorens in hun gebied te beoordelen en te valideren (of af te wijzen). Er staan nog bijna 300 locaties van koeltorens in de database die wel  zijn aangemeld, maar nog niet zijn gevalideerd.

Het is belangrijk om het de lijst met koeltorens up-to-date te houden, omdat de GGD’s dan snel kunnen optreden mocht er een legionella-uitbraak plaatsvinden. Daarom is het ook van belang om de al eerder gevalideerde koeltorens te beheren.

Misschien staat er nog een koeltoren in de database die inmiddels niet meer in gebruik is? Dan ziet RIVM dat graag uit de database verwijderd worden. Hoe het valideren van gemelde koeltorens in zijn werk gaat, kan worden teruggevonden in de handleiding (pdf, 2.2 MB).

Natte koeltorens kunnen bij slecht onderhoud of beheer Legionellose veroorzaken. Voor preventie en snelle bronopsporing is het belangrijk dat bekend is waar natte koeltorens staan.

Geschat wordt dat er circa 4000 natte koeltorens in Nederland zijn, maar tot nu toe staat daar slechts ongeveer 30% van op de kaart. Dit komt onder meer omdat veel natte koeltorens moeilijk te zien zijn. Dit omdat ze vaak bouwkundig weggewerkt zijn. Voor het overgrote deel van de natte koeltorens is de Omgevingsdienst door de gemeenten en provincies aangewezen als toezichthouder en handhaver volgens de Wet milieubeheer.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Natte koeltorenmodule laten ontwikkelen. Deze module bestaat uit een natte koeltoren-kaart met een meld- en beheerfunctionaliteit. De al bekende locaties van koeltorens staan op deze koeltorenkaart. Iedereen die een (mogelijke) natte koeltoren ziet die niet in de Atlas staat, kan deze eenvoudig aanmelden. Van de toezichthouders wordt verwacht dat zij alle bij hen bekende natte koeltorens invoeren in de Atlas Leefomgeving, zodat de locaties voor iedereen bekend en zichtbaar zullen zijn.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over de Natte Koeltorenmodule, dan kunt u contact opnemen met de helpdesk natte koeltorens van de Atlas Leefomgeving: helpdesk.nattekoeltorens@portaal.atlasinfo.nl

Ook als u geen natte koeltoren-beheerder (meer) bent, dan horen wij dat graag op dat mailadres. Dan kan het aangepast worden in de database.

Voor vragen over Trainingen Toezicht natte koeltorens: jan.rullens@rws.nl