Beschermen milieu door verminderen uitstoot gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen

De toename van broeikasgassen en ozonlaag-afbrekende stoffen in de atmosfeer vormen een ernstige bedreiging voor het milieu. De stoffen en gassen leveren een bijdrage aan de opwarming van de aarde. Verminderde uitstoot van deze stoffen in de atmosfeer is daarom nodig.

Internationale afspraken

Hierover staan internationale afspraken in het Kyoto-protocol (gefluoreerde broeikasgassen) en het Montreal-protocol (ozon). Aansluitend zijn afspraken in Europees verband gemaakt om de emissies van deze stoffen terug te dringen. De zogenaamde F-gassenverordening en de Verordening ozonlaag-afbrekende stoffen.

Uit de Europese verordeningen komen geldende verplichtingen voort. Rijkswaterstaat heeft opdracht gekregen om deze verplichtingen uit te voeren. Ook voeren zij uitgangspunten voor certificering van personen en ondernemingen door.

Deze opdracht valt onder het programma ‘mitigatie overige broeikasgassen‘ en past perfect binnen het domein Leefomgeving. Niet alleen vanwege aspecten op het gebied van luchtkwaliteit, maar zeker ook vanwege verbetering van het milieu en leefomgeving.

Samen met de markt

Door een nauwe samenwerking tussen Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en diverse marktpartijen, zijn de Regeling en het Besluit 'gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaag-afbrekende stoffen' tot stand gebracht. Sinds 1 december 2015 zijn zowel de regeling als het besluit in werking. Deze regelen onder meer de geldende verplichtingen uit de:

  • Europese F-gassenverordening
  • De Verordening ozonlaag-afbrekende stoffen
  • Uitgangspunten voor certificering van personen en ondernemingen

Betere naleving

Er zijn verbeteringen gerealiseerd om de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid te vergroten. Onder andere door de ontwikkeling van een online register met bedrijven die een zogenaamd F-gassencertificaat hebben. Ook hebben we diverse tools voor lokaal bevoegd gezag en ILT ontwikkeld. Denk hierbij aan een checklist en een stappenplan die bij bedrijfsbezoeken te gebruiken is. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat de persoonlijke communicatie met het bevoegd gezag geïntensiveerd. Daardoor kunnen zij de stand van zaken en veranderingen in de regelgeving begrijpelijker naar elkaar overbrengen.

Wat de samenwerking met diverse marktpartijen uniek maakte was dat deze een onafhankelijk Adviescollege van Deskundigen hebben gevormd. Dit om Rijkswaterstaat bij de inhoud te ondersteunen, waarbij commerciële-en organisatiebelangen voor het grootste deel terzijde werden geschoven. Hierdoor is het milieubelang voorop komen te staan. Juist hierdoor ontstond een solide en markt gedragen regeling met een grotere kans op naleving. Ervaring heeft geleerd dat door de nauwe samenwerking de afstand tussen markt en overheid sterk kan worden verkort. Daardoor verliep de communicatie soepel, respectvol en efficiënt.