Informeel akkoord herziening F-gassenverordening

Sinds 18 december 2013 is er een informeel akkoord over de herziening van de F-gassenverordening. Het Europees Parlement gaat volgens planning hier op 11 maart 2014 over stemmen. De herziening van de F-gassenverordening geeft duidelijke signalen aan de markt om te innoveren en om over te stappen op klimaatvriendelijke alternatieven.

Informeel akkoord herziening F-gassenverordening

Op 18 december 2013 heeft het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper) ingestemd met het bereikte akkoord over de herziening van de F-gassenverordening tussen Europees Parlement en Raad in een 4de triloog. Daarmee is er nu een informeel akkoord.

Een nieuwe F-gassenverordening is nu heel dichtbij gekomen. Het Europees Parlement moet er nog plenair over stemmen. Dat gebeurt volgens de huidige planning op 11 maart 2014.

Doel herziening F-gassenverordening

F-gassen (gefluoreerde gassen) zijn zware broeikasgassen die veel gebruikt worden in koel- en vriesinstallaties, schuimen en technische en industriële toepassingen. De belangrijkste f-gassen zijn HFK's, die niet de ozonlaag aantasten maar wel een sterke broeikasgaswerking hebben (Global Warming Potential of GWP).

De F-gassenverordening moet de emissie uit installaties tegen gaan. De verordening maar ook het gebruik van f-gassen sterk gaan terugdringen (circa 70% in 2030) en zo bijdragen aan de EU-klimaatdoelen.

Belangrijkste punten in de nieuwe verordening

Het op de markt brengen van HFK's wordt geleidelijk afgebouwd volgens een zogenaamd uitfaseerschema. In 2030 worden 79% minder HFK's op de markt gebracht.

Er is een verbod voor het op de markt brengen van diverse toepassingen met f-gassen waarvoor klimaatvriendelijke alternatieven beschikbaar zijn. Dat betreft onder andere:

  • Huishoudelijke en commerciële hermetisch gesloten koelkasten en vriezers: GWP> 150, respectievelijk vanaf 2015 en 2020,
  • Stationaire koelinstallaties met koudemiddelen met een GWP > 2500 in 2020.
  • Schuimen en technische aerosolen met HFK's met een GWP > 150 vanaf respectievelijk 2023 en 2018
  • Grote commerciële koelsystemen (zoals onder andere in supermarkten worden gebruikt): GWP > 150 in 2022
  • Kleine hermetisch gesloten verplaatsbare airco's: GWP > 150 in 2020
  • Kleine single-split airco's (dat zijn airco's in gebouwen met een unit aan de buitenmuur): GWP > 750 vanaf 2025.

Er is een bijvulverbod opgenomen voor F-gassen met GWP > 2500 in grotere installaties vanaf 2020. Bijvullen met gerecyclede HFK's mag nog tot 2030.

Signaal om over te stappen naar klimaatvriendelijke alternatieven

De herziening van de F-gassenverordening geeft duidelijke signalen aan de markt om te innoveren en om over te stappen op klimaatvriendelijke alternatieven. HFK's worden alleen maar schaarser en dus duurder. Op termijn is het daardoor onrendabel om volledig afhankelijk te zijn van traditionele HFK's.