Publicatie Besluit en Regeling gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen

Het Besluit gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen is op 15 oktober 2015 gepubliceerd in Staatsblad 2015 356. Daarnaast is de Regeling gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen gepubliceerd op 16 oktober in Staatscourant 2015 30873.

Dit Besluit en deze Regeling regelt onder meer de vaststelling van sancties voor de rechtstreeks geldende verplichtingen uit de Europese F-gassenverordening en de Verordening ozonlaagafbrekende stoffen en de uitgangspunten voor certificering van personen en ondernemingen.

Aanleiding

Aanleiding voor het Besluit en de Regeling vormt de nieuwe Europese F-gassenverordening. Deze verordening is op 20 mei 2014 gepubliceerd en trad per 1 januari 2015 in werking.

De F-gassenverordening en de Verordening ozonlaagafbrekende stoffen vertonen veel raakvlakken. Daarom is gekozen voor één Besluit en één Regeling die gelden voor beide Europese verordeningen.

Doel F-gassenverordening

F-gassen (gefluoreerde gassen) zijn zware broeikasgassen die veel gebruikt worden in koel- en vriesinstallaties, schuimen en technische en industriële toepassingen. De belangrijkste f-gassen zijn HFK's. HFK’s tasten niet de ozonlaag aan maar hebben wel een sterke broeikasgaswerking.

De F-gassenverordening moet de emissie uit installaties tegen gaan. Daarnaast moet de verordening het gebruik van f-gassen sterk gaan terugdringen (ongeveer 70% in 2030). Zo draagt de verordening bij aan de EU-klimaatdoelen.

Besluit en Regeling gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen

De Europese verordening heeft voor een aantal onderwerpen een verdere uitvoering nodig in nationale regelgeving. Deze onderwerpen zijn:

  • De aanwijzing van het bevoegd gezag
  • De vaststelling van certificerings- en opleidingseisenprogramma’s
  • De erkenning van instellingen die zijn belast met de certificering
  • De vaststelling van sancties

In Nederland is dit uitgewerkt in:

Inwerkingtreding Besluit en Regeling

Het Besluit en de Regeling treden in werking op 1 december 2015. De Europese F-gassenverordening geldt wel al vanaf 1 januari 2015.

Einde omruilactie oude STEK-diploma’s

De omruilactie van oude STEK-diploma’s naar geldige f-gassen persoonscertificaten is gestart op 1 januari 2010. Na bijna zes jaar stopt RWS (Rijkswaterstaat) met deze omruilactie. Omruilen is nog mogelijk tot uiterlijk 1 december 2015. Een lijst van geldige f-gassen persoonscertificaten staat op de website van InfoMil. De kleur van het document is niet van belang.

Actualisatie webpagina’s ‘Toezicht bij Wm-inrichtingen’

InfoMil heeft de webpagina’s ‘Toezicht bij Wm-inrichtingen geactualiseerd aan het nieuwe Besluit en de nieuwe Regeling. Deze webpagina’s geven een toelichting op de geldende wet- en regeling voor f-gassen en ozonlaagafbrekende stoffen. Ook is er nu een webpagina die voorbeelden geeft hoe toezichthouders kunnen omgaan als lekkages zijn vastgesteld.