Nieuwe versie van de NIBM-tool

In de planvorming moet de initiatiefnemer vaststellen of het plan niet-in-betekenende-mate (NIBM) bijdraagt aan de luchtkwaliteit. Hiervoor heeft InfoMil samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu in 2008 een tool gemaakt: de NIBM-tool.
InfoMil heeft de emissiefactoren en generieke gegevens in de NIBM-tool aangepast. De aanpassing bestaat uit het vervangen van de gegevens door de gegevens uit de publicatie van maart 2016. De NIBM-tool versie van 2016 kan nu ook de NIBM van een toekomstig jaar bepalen.

Aanpassingen

Door het ministerie van Infrastructuur en Milieu worden de Grootschalige Concentraties in Nederland (GCN) en emissiefactoren bekend gemaakt. Dit gebeurt volgens artikel 66 van de Regeling beoordeling luchtkwaliteit 2007. InfoMil past jaarlijks deze gegevens in de NIBM-tool aan.

Door het jaarlijks aanpassen van de NIBM-tool kunnen de rekenresultaten tussen de versies onderling verschillen. Dit komt doordat de emissiefactoren en achtergrondconcentraties voor fijnstof (PM10), stikstofoxiden (NOx) en Ozon van jaar tot jaar verschillen.

Nieuw in deze versie

De NIBM-tool versie van 2016 kan nu ook de NIBM van een toekomstig jaar bepalen. Daarmee kan de gebruiker in een vroeg stadium van de planvorming de NIBM van het plan vaststellen. Dit komt tegemoet aan de behoefte om de NIBM vast te stellen van een later uit te voeren plan.

De achtergrondconcentratie komt van een andere locatie. Deze nieuwe locatie kent een iets hogere achtergrondconcentratie, waardoor de indirecte bijdrage voor NO2 merkbaar sneller toeneemt.

De NIBM-tool is een excel spreadsheet die u kunt downloaden.