Kennisdocument houtstookoverlast bij particulieren online

De Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening ( STAB) heeft het kennisdocument Gezondheids- en hindereffecten door houtkachels van particulieren opgesteld. De STAB voerde in opdracht van de rechter in een zaak in Oost-Brabant, een diepgaand onderzoek uit. De kennis uit dit onderzoek wordt nu beschikbaar gesteld in het kennisdocument.

De STAB onderzocht de mogelijkheid om houtrookoverlast te objectiveren en een handhavingskader voor gemeenten te ontwikkelen.

Kennisdocument

In het kennisdocument Gezondheids- en hindereffecten door houtkachels van particulieren heeft STAB eigen ervaring en kennis samengevoegd met beschikbare informatie uit binnen- en buitenland (literatuur en jurisprudentie). Door aansluiting bij bestaande normen is een objectiveerbare norm voor hinder van houtstook ontstaan. Maar het document is ook een bruikbaar hulpmiddel om hinder in de omgeving te kunnen beoordelen. Het document bevat tips om hinder door houtstook te voorkomen.

Meerdere partijen hebben de STAB na de rechtszaak nog nuttige informatie en verbetertips gegeven.  De STAB heeft deze informatie verwerkt in het kennisdocument. He document heeft zo een breed draagvlak gekregen.

STAB

De STAB is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige, die de bestuursrechter adviseert over geschillen op het gebied van het fysieke leefmilieu. De STAB adviseert alleen op verzoek van de rechter. Partijen kunnen de rechter wel vragen om de STAB een onderzoek te laten uitvoeren.