Vragen over stookinstallaties? Raadpleeg de Handleiding

Hebben kleine ketels een keuringsplicht? Waarom moet het bedrijf de oven nú plotseling wel laten keuren? Welke emissie-eisen gelden er voor deze WKK? Hoe vaak moet de ondernemer een meting laten uitvoeren? Het is een greep uit de vele vragen die de helpdesk van InfoMil ontvangt. In de Handleiding Stookinstallaties komen al deze onderwerpen (en meer) aan de orde.

De regels voor stookinstallaties zijn opgenomen in het Activiteitenbesluit. De stookinstallaties zijn ingedeeld in drie categorieën, de handleiding sluit daar op aan. De categorieën zijn:

De vragen aan de helpdesk gaan vooral over keuring en onderhoud en emissie-eisen. Zo zijn er veel vragen over de keuringsplicht voor stookinstallaties als drogers, ovens, luchtverhitters en fornuizen. Deze installaties waren geen stookinstallaties volgens de definitie in het Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties (Bems). Daardoor gold voor deze installaties ook geen keuringsplicht. Bems is sinds 1 januari 2013 in het activiteitenbesluit geïmplementeerd. In het Activiteitenbesluit vallen drogers, ovens, luchtverhitters en fornuizen wel onder het begrip stookinstallaties. Als gevolg daarvan hebben ze nu ook een keuringsplicht.

De handleiding is een webversie en vindt u in de linkerbalk onder de titels "kleine en middelgrote stookinstallaties", "grote stookinstallaties" en "stookinstallaties voor het verbranden van afval". Met de PDF-knop links boven in het scherm maakt u een PDF-versie.

Op de pagina 'Stookinstallaties' zijn eveneens hulpmiddelen te vinden om te bepalen of er een keuringsplicht geldt en welke emissie-eisen gelden voor welk type stookinstallatie.