Ruimtelijke inpassing wegen

Ruimtelijke inpassing is een breed begrip. Het speelt op meerdere schaalniveaus. Bij inpassing van gemeentelijke wegen gaat het vooral om afstand tot omgeving, groene inpassing, etc.

Beleid

Bij de aanpassing van een gemeentelijke weg of de aanleg van een nieuwe weg is het gemeentelijk beleid van belang. In de gemeentelijke structuurvisie en het gemeentelijke verkeersbeleid is als het goed is de nut en noodzaak voor de aanpassing of aanleg van de weg beschreven.

Daarnaast kan er ander beleid van belang zijn. Zoals bijvoorbeeld het groenbeleid dat ingaat op de groene of landschappelijke inpassing.

Bestemmingsplan

Past de aanpassing van de weg in het bestemmingsplan, dan is er geen ruimtelijke onderbouwing nodig. Wel kan er nog een Omgevingsvergunning voor het aanleggen van de weg nodig zijn.

Past de ontwikkeling niet in het bestemmingsplan? Dan is een ruimtelijke onderbouwing nodig, die aantoont dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening. De ruimtelijke inpassing is één aspect hiervan.

Ligging in stad / dorp

Op niveau van de stad of het dorp gaat het om de vraag of de locatie geschikt is. Is aanpassing van de bestaande weg de beste oplossing? Of kan het verkeer beter een andere route nemen? Bij de aanleg van een nieuwe weg worden vaak verschillende opties vergeleken. De vraag is dan welke optie het best inpasbaar is ten opzichte van bestaande functies. En welke ligging het beste is voor de totale verkeersstructuur.

Planlocatie

Op de locatie zelf is van belang of de omgeving last kan hebben van de weg. Bijvoorbeeld door geluidhinder, verslechtering van de luchtkwaliteit of bereikbaarheid van functies. Maar ook of er voldoende ruimte is voor de ruimtelijke kwaliteit, zoals groene inpassing of een herkenbaar wegprofiel.

Ook is van belang of de weg goed in te passen is in de directe omgeving. Kan bestaande bebouwing blijven bestaan, blijven aangrenzende functies goed ontsloten, moeten er eigendommen verworven worden?

Daarnaast kunnen maatregelen zoals geluidsschermen nodig zijn. Deze kunnen effect hebben op het uitzicht van bestaande woningen.

Ruimtelijke onderbouwing

In de ruimtelijke onderbouwing moet een beschrijving worden opgenomen van de aangepaste of nieuwe weg. Daarbij moet ook worden aangegeven of dit past in de omgeving en waarom dit past.


Hoe werkt het onder de Omgevingswet?