Luchtkwaliteit en horecabedrijven

Een (uitbreiding van) een horecabedrijf kan effect hebben op de luchtkwaliteit in de omgeving. Denk aan de uitstoot van fijnstof door kachels of stookinstallaties en verslechtering van luchtkwaliteit door extra verkeer.

Horecabedrijven zijn een bron van luchtvervuiling doordat ze vaak extra verkeer veroorzaken. Bij het realiseren van een nieuwe horecabedrijf of het wijzigen van een bestaand bedrijf moet het effect op de luchtkwaliteit in beeld worden gebracht.

Van (horeca)bedrijven die onder het Actiteitenbesluit vallen is beoordeeld dat hun effect op luchtkwaliteit klein is (NIBM). Een beoordeling luchtkwaliteit is dan niet nodig, tenzij het Activiteitenbesluit dat voorschrijft. Een toets luchtkwaliteit is aan de orde als het bedrijf zelf forse emissies heeft. Bijvoorbeeld door uitstoot van stookinstallaties of kachels of doordat het veel extra verkeer veroorzaakt. Informatie over regelgeving bij horeca vindt u op onze pagina 'brancheinformatie horeca'.

Meer informatie over de onderbouwing van luchtkwaliteit vindt u hier:


Hoe werkt het onder de Omgevingswet?