Milieuzonering horeca

Voor de milieuzonering tussen horeca en gevoelige functies kan gebruik worden gemaakt van de richtafstanden van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten)-brochure 'Bedrijven en milieuzonering'. Vaak wordt ook een Lijst van Horeca-activiteiten gebruikt.

Bedrijven en milieuzonering

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten)) hanteert twee typen lijsten:

  • een functiemengingslijst
  • een bedrijvenlijst voor bedrijventerreinen

Op beide lijsten valt horeca onder 'Logies-, maaltijden- en drankenverstrekking'.

Op de functiemengingslijst valt horeca in de categorieën A en B. Deze functies zijn in het algemeen direct naast gevoelige functies, zoals wonen, mogelijk.

Volgens de bedrijvenlijst voor bedrijventerreinen valt horeca in de categorieën 1 t/m 3.1. De hoogste categorie (3.1) is alleen van toepassing op kampeerterreinen / vakantiecentra e.d.  (met keuken). Hiervoor geldt een richtafstand tot gevoelige functies van 50 m. In de andere gevallen is de richtafstand 10-30 meter. Het maatgevende aspect bij horeca is geluid.

Meer informatie vindt u hier:

Lijst van Horeca-activiteiten

Veel gemeenten hebben een eigen indeling voor horeca: de Lijst van Horeca-activiteiten.  Het horecabeleid geeft aan welke horecacategorie waar wenselijk is.  Bijvoorbeeld zwaardere horeca in het centrum en lichte horeca in woongebieden. In de bestemmingsregels staat welke horecacategorie is toegestaan. De uitleg van deze categorieën staat in de begripsbepalingen of in de Lijst van horeca-inrichtingen of categorieën in de bijlage.


Hoe werkt het onder de Omgevingswet?