Natuur en horecabedrijven

De realisatie of uitbreiding van een horecabedrijven kan effect hebben op de aanwezige plant- en diersoorten en nabijgelegen natuurgebieden.

De bescherming van natuur richt zich op:

  • beschermde soorten (planten en dieren) en
  • beschermde natuurgebieden of ecologische zones.

Soorten kunnen verdwijnen door bijvoorbeeld het aanleggen van verharding, rooien van beplanting en slopen van (delen van) gebouwen. Stikstofgevoelige natuurgebieden kunnen in gevaar komen door uitstoot van stikstof.

Bij de realisatie of uitbreiding van een horeca nabij natuurgebieden kan er een toename zijn van stikstofuitstoot. Deze stikstofuitstoot is het gevolg van extra verkeer of de uitstoot van de bedrijven.

Ecologisch onderzoek

Bij nieuwbouw of uitbreiding van horeca is daarom ecologisch onderzoek nodig. In dit onderzoek wordt in beeld gebracht:

  1. of er beschermde soorten (planten, dieren) aanwezig zijn en
  2. of er beschermde natuurgebieden of ecologische zones in de omgeving zijn
  3. of er sprake is van een toename van stikstof.

Beoordeling

Zijn er soorten of gebieden in of bij de locatie? Dan bevat het onderzoek een beoordeling of de ontwikkeling een negatief effect heeft op deze soorten en natuurgebieden. Als er een mogelijk negatief effect is op beschermde soorten of gebieden, dan moeten er maatregelen worden genomen. Soms is er een ontheffing nodig van de Wet natuurbescherming.

Is er sprake van significante stikstoftoename op stikstofgevoelige natuurgebieden? Dan is bij bestemmingsplannen in principe een passende beoordeling en Planmer nodig. Bij een omgevingsvergunning afwijken is er een melding of vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet nodig.

Meer informatie hierover vindt op onze site bij Natuur en bestemmingsplan.


Hoe werkt het onder de Omgevingswet?