Workshops congres Stedelijke kavelruil 2019 - Ronde 2

nr. 1 Detailhandel en centrumgebieden in Brabant

Presentatie (pdf, 2.5 MB)

De toekomst van de centrumgebieden in en van gemeenten waar leegstandsproblemen zijn staat centraal. De ervaringen uit het kennisprogramma 'Samen hart voor de Zaak' en de conclusies uit de werkexcursie, van bestuurders, naar Kopenhagen-Malmö worden gedeeld. De provincie Brabant heeft de afgelopen jaren ingezet op het creëren van inzicht door goede data te verzamelen (over leegstand en koopstromen) en principes te onderkennen die bepalend zijn voor ontwikkeling van centrumgebieden. Duidelijk is geworden dat een integrale benadering, samenwerking en sociale meerwaarde (voor wie en met wie doen we het) van groot belang zijn. Stedelijke kavelruil kan een bijdrage leveren aan het versterken van integraliteit en samenwerking. De inzichten zijn verrassend.

Spreker: Elles Aertsen en Erik van Merrienboer (Provincie Noord-Brabant)

nr. 2 Pilotproject Oosterwolde (gemeente Oldebroek)

De workshop gaat over burgers meer eigen verantwoordelijkheid laten nemen voor de invulling van hun directe leefomgeving. Het initiatief tot herinrichting van het dorp is een gezamenlijk initiatief van een viertal organisaties. De gemeente Oldebroek toetst het plan en faciliteert maar laat de verantwoordelijkheid bij de initiatiefgroep. Er wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn om (vrijwillig) kavelruil toe te passen. De gemeente is eigenaar van diverse gronden en vervult specifieke taken zoals de ruimtelijke ordening en woningbouwbeleid. In de uitvoering is sprake van de realisering van een flink openbaar gebied: plein en toegangsweg. De initiatiefgroep en de gemeente zijn samen op zoek geweest naar een goede afstemming en rolverdeling.

Spreker: Wim Henk Peggeman - Oosterwolde

nr. 3 Aanvullingswet grondeigendom - regeling stedelijke kavelruil

Inhoud en de stand van zaken van de behandeling van het wetsvoorstel Aanvullingswet grondeigendom, waar de regeling stedelijke kavelruil onderdeel van uitmaakt. Meer inzicht in de verschillende regelingen die zijn opgenomen in de Aanvullingswet grondeigendom. Op 1 februari 2019 heeft de regering het wetsvoorstel Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet ingediend bij de Tweede Kamer. De Aanvullingswet zal de Omgevingswet aanvullen met regelingen voor het voorkeursrecht, onteigening, de landinrichting en kavelruil. Ook bevat het wetsvoorstel regels over verhaal van kosten die de overheid maakt voor het aanleggen van publieke voorzieningen zoals wegen, riolering, straatverlichting, groenvoorzieningen, trottoirs en lantaarnpalen.

Spreker: Jeroen Huijben ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

nr. 4 Versnipperd grondeigendom bij Stedelijke Transformatie

Presentatie (pdf, 2.5 MB)

Het programma Stedelijke Transformatie is vorig jaar gestart. Zo'n 30 verschillende projecten werken in dit programma samen aan de binnenstedelijke gebiedstransformaties om zo ruimte te maken voor binnenstedelijke woningbouw. Bij deze transformatieopgave is er bijna altijd sprake van een versnipperd grondeigendom, wat het een complexe opgave maakt. In het programma zijn in het afgelopen jaar ervaringen opgedaan om een doelmatig proces te kunnen doorlopen. Aan de hand van deze lessen en verschillende strategieën, gaan we graag in gesprek hoe dit ook in andere gebieden kan worden toegepast.

Spreker: Maarten Hoorn - senior projectleider Platform 31

nr. 5 Provincie Zuid Holland: Slim Ruimtegebruik, doen met Data

Presentatie (pdf, 3 MB)

Maak kennis met tools voor gebiedsprocessen met eigenaren! Met het Actieprogramma Slim Ruimtegebruik stimuleert de provincie Zuid-Holland slimme ruimtelijke ordening door de bestaande bebouwing en infrastructuur beter te benutten, leegstand te voorkomen en aan te pakken en wonen en werken te mengen. De Provincie Zuid-Holland heeft de gemeenten Bodegraven en Oud Beijerland ondersteund om de leegstand in het centrum aan te pakken. Ook het Kadaster heeft hierin een rol gespeeld. In deze workshop kan je kennismaken met de interactieve tools die specifiek voor deze opgaven zijn ontwikkeld.

Sprekers: Jacques Westerink (Prov Zuid Holland) en Mariska Beekmans (Kadaster)

nr. 6 Succesvol samenwerken met inwoners 'Mijnbuurtje.nl'

Presentatie (pdf, 4.8 MB)

De ontwikkelingen bij gemeenten staan niet stil. Bij steeds meer maatschappelijke vraagstukken is een goede verbinding tussen lokaal bestuur en inwoners een noodzakelijke succesfactor. Dit is begonnen met de transitie in het sociaal domein. Maar andere uitdagingen zijn er ook. Bijvoorbeeld wonen, zorg, energie (transitie, gasloze wijken), lokale democratie (programma ministerie BZK) of de leefomgeving (Omgevingswet). Deze vraagstukken vragen om een sterke verbinding tussen inwoners en lokale organisaties. Zowel met elkaar als in verbinding met het lokale bestuur: de gemeente en de raad. Een moderne oplossing als de mijnbuurtje.nl aanpak faciliteert en is de 'smeerolie' voor deze noodzakelijke verbindingen.

Spreker: Eric Hendriks (mijnbuurtje.nl)

nr. 7 Financiele arrangementen Kerkstraat - Bodegraven

PAS BV heeft aan de hand van een casus uit de praktijk de werking van stedelijke kavelruil inzichtelijk proberen te maken. Hierbij ging het voornamelijk om een beeld te krijgen hoe de ruilverkaveling zou kunnen uitpakken voor de betrokken eigenaren. Met andere woorden is er sprake van een haalbare businesscase (collectief en/of individueel). Betrokken eigenaren zijn betrokken geweest bij deze rekensessie. Hierbij zijn met name de overbrugging van de sloop-nieuwbouw en de financiële gevolgen hiervan van belang geweest. Het doel was om aan de hand van een financiële uitwerking van de casus de systematiek van de stedelijke kavelruil concreet te krijgen en de te nemen stappen inzichtelijk te maken.

Spreker: Jan-Hans Jonker (Pas BV)

nr. 8 Focus op winkelstraten Rotterdam-West

Presentatie (pdf, 9.2 MB)

Van ruimtelijke ordening naar ruimtelijke activering. De onderhandelingsruimte van stedelijke kavelruil wordt groter wanneer betrokken partijen niet alleen de fysieke opgave bespreken maar samen ook perspectief ontwikkelen op de gewenste dynamiek en rolverdeling daarna. De focus in deze workshop ligt op winkelgebieden in Rotterdam met als voorbeeld de Schiedamseweg in Bospolder-Tussendijken. Hogenboom & Griffioen ontwikkelden voor een aantal winkelstraten in Rotterdam het 'motormodel' waarbij fysieke-, organisatorische en programmatische opgaven in samenhang worden aangepakt. Voor hun pionierswerk ontvingen zij in 2013 de Rotterdamse Van der Leeuw-prijs die staat voor privaat initiatief voor de publieke ruimte.

Sprekers: Jeanne Hogenboom en Anke Griffioen (Hogenboom & Griffioen)