Rotterdam, Central District

Als lokaal project met nationale betekenis als bedoeld in artikel 2.18 Chw juncto artikel 2.19 Chw is het project Central District in Rotterdam in artikel 9, onder b van het Besluit uitvoering Chw aangewezen.

Toepasselijk gebied

Het project Rotterdam Central District, omvat de projecten Schiekadeblok, Weenapoint, Kruispleingarage, Delftseplein, OV Terminal, Conradstraat en Calypso. De precieze begrenzing van het project is aangegeven op de kaart in Bijlage 6.van het Besluit uitvoering Chw.

De volgende inhoud wordt overgenomen uit fragment: Fragment lokale en (boven)regionale projecten

Overzicht wijzigingen

In het Besluit uitvoering Chw, eerste tranche, is de regeling van artikel 9, onder b, opgenomen.

Achtergrondinformatie

Rotterdam Central District zal met de nieuwe OV-terminal (2012) een internationaal mobiliteitsknooppunt zijn, in het centrum van de internationale havenstad Rotterdam. Reizigers zijn binnen een half uur op Schiphol of Rotterdam The Hague Airport. En met de hogesnelheidstrein, RandstadRail en een modern metronetwerk zijn bestemmingen als Den Haag, Amsterdam, Brussel, Parijs, Londen en München binnen handbereik.

Met «wonen, werken, reizen en ontspannen» wordt het een verdicht en hoogwaardig verblijfsgebied. In de toekomstige grootstedelijke ontwikkeling is ruim 600.000 m2 ruimte beschikbaar voor nieuwe bedrijven, woningen, uitgaansgelegenheden en andere stedelijke voorzieningen. Ook gaat het gebied meer aansluiten op de binnenstad en het kernwinkelgebied.

Rotterdam Central District is een toplocatie voor de (internationale) zakelijke dienstverlening. Het aantal reizigers zal van de huidige 40 miljoen per jaar toenemen naar 75 miljoen per jaar in 2025. De werkgelegenheid in de binnenstad zal groeien met zo'n 15.000 arbeidsplaatsen naar 100.000 banen. Aan de bestaande 550 woningen worden circa 1.000 nieuwe woningen toegevoegd. Het Rotterdam Central District vernieuwt zich in fases. De oplevering van de nieuwe OV terminal Rotterdam Centraal staat gepland in 2012. Naar verwachting is de grootstedelijke ontwikkeling in 2020 afgerond. Het accent ligt daarbij op het betrekken en binden van hoogopgeleide kenniswerkers met midden- en hogere inkomens. Daarom kiest de gemeente voor een binnenstad die uitnodigt om er tijd door te brengen en investeert in (recreatieve) voorzieningen, het woningaanbod en het straatbeeld.

Rotterdam heeft prioriteit gegeven aan deze ontwikkeling, zoals blijkt uit de Stadsvisie Rotterdam 2030, vastgesteld door de gemeenteraad op 27 november 2007 en het Binnenstadsplan Rotterdam 2008-2020, vastgesteld door de gemeenteraad op 4 december 2008, waarin deze prioriteit expliciet is gemaakt.

Tot slot wordt verwezen naar de Structuurvisie Rotterdam Central District en is op de website van de gemeente Rotterdam meer informatie te vinden.