Bijlage 3 Veiligheidsafstanden
Resultaten
Uit bijlage 3 onder A van het Vuurwerkbesluit blijkt dat er voor de veiligheidsafstand wordt uitgegaan van een driedimensionale afstand. Dit betekent dat de veiligheidsafstand moet worden gezien als een halve bol met een straal van 8 meter, gemeten vanuit het hart van de deur van de (buffer)bewaarplaats voor de opslag van consumentenvuurwerk. Voor het vrijwaringsgebied geldt dat dit een rechthoekige ruimte is met een lengte van 8 meter en een frontbreedte die gelijk is aan die van de kluis (bijlage 3 onder A sub e). Dit betekent dat een appartement van derden (=kwetsbaar object), gelegen op de eerste verdieping, direct boven de (buffer)bewaarplaats mag liggen. Een appartement op de eerste verdieping dat zich geheel of gedeeltelijk voor de (buffer)bewaarplaats bevindt, is alleen toegestaan wanneer het plafond van het vrijwaringsgebied minimaal 60 minuten brandwerend is en niet is voorzien van openingen.
Voor het bepalen van de juiste veiligheidsafstand moet met twee aspecten rekening gehouden worden. In de eerste plaats met bijlage 3 en daarnaast met artikel 4.3 van het Vuurwerkbesluit.
In artikel 4.3 lid 1 wordt aangegeven dat er gemeten moet worden tot aan de bestemmingsgrens. Deze bestemmingsgrens zal meestal dichter bij de opslagplaats liggen dan het kwetsbare object zelf. Denk bijvoorbeeld aan een huis met een tuin eromheen.
Ook staat in artikel 4.3 lid 1 dat er gemeten moet worden vanaf de uitwendige scheidingsconstructie van het gebouw waarin het vuurwerk wordt opgeslagen tenzij in bijlage 3 anders is aangegeven.
In bijlage 3 is aangegeven (artikel 1.2 onder a) dat er gemeten moet worden vanaf de deur van de (buffer)bewaarplaats. Uit de tekening (figuur 1) is af te leiden dat het hart van de toegangsdeur van de (buffer)bewaarplaats het beginpunt van de meting moet zijn.
Samengevat: de 8 meter wordt gemeten vanaf het hart van de deur van de (buffer)bewaarplaats tot aan de rand van de bestemmingsgrens.
In artikel 4.3 lid 3 is aangegeven dat er gemeten moet worden tot 10 meter vanaf het kwetsbare object als de grens van de bouwstrook op meer dan 10 meter van de bestemmingsgrens is gelegen. Dit betekent dat wanneer een kwetsbaar object door meer dan 10 meter tuin omgeven is er gemeten wordt vanaf 10 meter tot de bouwstrook.
Dit geldt niet wanneer er sprake is van een bijzonder aangewezen kwetsbaar object zoals een ziekenhuis, een creche of een school. In dat geval geldt altijd de afstand tot de bestemmingsgrens.
Bovenstaand geldt voor een geldend bestemmingsplan, als er geen sprake is van een bestemmingsplan voor het betrokken gebied geldt de afstand tot aan de eigendomsgrens van het gebied bij het (beperkt)kwetsbaar object (artikel 4.3 lid 2).
De eigen winkel is geen kwetsbaar object. Dit is niet anders als, zoals bij bijvoorbeeld een tuincentrum, slechts een klein gedeelte is ingericht als vuurwerkverkoopruimte. Kwetsbare objecten liggen, zoals ook is aangegeven in vraag en antwoord: Wat zijn kwetsbare objecten?, altijd buiten de eigen inrichting. Ook de eigen bedrijfswoning is geen kwetsbaar object.
Ja, dit mag, behalve in het vrijwaringsgebied, als er voldaan wordt aan enkele voorwaarden. De definitie van veiligheidsafstand is opgenomen in bijlage 3 onder A van het Vuurwerkbesluit en uitgewerkt in figuur 1. De voorwaarden staan genoemd in voorschrift 1.2 onder b van bijlage 3 van het Vuurwerkbesluit. Deze voorschriften houden in dat er tussen het kwetsbare object en de (buffer)bewaarplaats een geheel dichte scheidingsconstructie aanwezig moet zijn met een brandwerendheid van ten minste 60 minuten bestaande uit metselwerk, beton of cellenbeton. Er mag ander materiaal toegepast worden als het bevoegd gezag heeft beslist dat daarmee ten minste dezelfde brandwerendheid en constructieve stevigheid wordt bereikt. Het horizontale deel van een scheidingsconstructie, bij een boven gelegen (beperkt)kwetsbaar object, hoeft niet van dit materiaal gemaakt te zijn. Zie ook de vraag en het antwoord: Mogen er kwetsbare objecten zijn in het vrijwaringsgebied?
De definitie van kwetsbare objecten staat in artikel 1.1.1 van het Vuurwerkbesluit. Een belangrijk kenmerk van een kwetsbaar object is dat het altijd buiten de eigen inrichting is gelegen. Vanaf 1 juli 2012 is aangesloten bij de begrippen “beperkt kwetsbaar object” en “kwetsbaar object” volgens het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi), de Circulaire ontplofbare stoffen civiel gebruik (Circulaire) en het Activiteitenbesluit. In de artikelen van het Vuurwerkbesluit wordt anders dan in het Bevi, geen verschil gemaakt in het beschermingsniveau tussen kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten.
Basis van het externe veiligheidsbeleid voor de opslag van vuurwerk is het minimaliseren van letsel door de effecten van een calamiteit bij een vuurwerkopslag en niet de risico's (kans maal effect). Het Bevi is gebaseerd op de risicobenadering; de Circulaire op de effectbenadering.
Het aansluiten bij de begrippen beperkt kwetsbaar object en kwetsbaar object, heeft geen inhoudelijke wijzigingen van de te beschermen objecten.
Voor recreatieterreinen geeft de wijziging een verduidelijking en juridisch gezien een aanscherping. Voorheen was opgenomen als kwetsbaar object: een voor verblijfsrecreatie bestemd terrein dat als zodanig wordt geëxploiteerd. De invulling “als zodanig wordt geëxploiteerd” leidde tot onduidelijkheid. Elk kampeerterrein en ander terrein bestemd voor recreatieve doeleinden is nu een beperkt kwetsbaar object. In de praktijk zal dit niet leiden tot uitsluiting van bestaande inrichtingen.
Voorheen waren dienst- en bedrijfswoningen binnen de inrichting uitgezonderd van het begrip kwetsbaar object. Deze uitzondering is onnodig, omdat dienst- en bedrijfswoningen onderdeel zijn van de inrichting en alleen al om deze reden niet worden beschermd. Deze uitzonderingsbepaling is daarom geschrapt.
Nee, de definitie van het vrijwaringsgebied is opgenomen in bijlage 3 onder A en uitgewerkt in figuur 1 van het Vuurwerkbesluit.
In het vrijwaringsgebied mag nooit een kwetsbaar object liggen. Het is ook niet toegestaan om met bouwkundige constructies (muren) het vrijwaringsgebied in te perken. Hierin zit een ook verschil met de interne afstanden die in bijlage 1 aangegeven staan. In bijlage 1 is het wel toegestaan om de afstanden te verkleinen door bouwkundige voorzieningen. In de tekening van bijlage 3 figuur 1 is het vrijwaringsgebied aangegeven door het donker gearceerde deel. Het vrijwaringsgebied is niet hetzelfde als de veiligheidsafstand die ook in bijlage 3 genoemd wordt.
Zie ook de vraag en het antwoord: Mogen er kwetsbare objecten zijn binnen de veiligheidsafstand?
In de begripsbepalingen van bijlage 3 van het Vuurwerkbesluit is opgenomen dat het vrijwaringsgebied een breedte heeft van de frontbreedte van de bewaarplaats, maar dat 5 meter breedte voldoende is.