Wat moet en kan er in het bestemmingsplan geregeld worden over vuurwerk?

Vraag

Wat moet en kan er in het bestemmingsplan geregeld over vuurwerk?

Antwoord

In het bestemmingsplan moeten de veiligheidsafstanden voor de opslag van vuurwerk zijn geïntegreerd. Daarnaast is het mogelijk om in het bestemmingsplan verkooppunten van vuurwerk te reguleren. Ook is het mogelijk om voor gebruikelijke terugkerende evenementen die in strijd zijn met het bestemmingsplan een planologische afwijking te verlenen.

Veiligheidsafstanden
Bij de vaststelling van een bestemmings- wijzigings- of inpassingsplan, beheersverordening, of omgevingsvergunning Ruimte moet het bevoegd gezag voor de lokale ruimtelijke ordening de geldende veiligheidsafstanden, die in bijlage 3 van het Vuurwerkbesluit zijn opgenomen, toepassen. Dit volgt uit artikel 4.2 van het Vuurwerkbesluit. Op de naleving van deze verplichting wordt toezicht gehouden door gedeputeerde staten voor de goedkeuring van het bestemmingsplan en het afgeven van de verklaring van geen bezwaar bij vrijstellingsbesluiten en, in de tweede lijn, door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Reguleren verkooppunten
In het bestemmingsplan kan het aantal verkooppunten worden gereguleerd of kan verkoop in bepaalde gebieden worden uitgesloten. Als het ongewenst is - vanuit ruimtelijk perspectief - dat in een gebied vuurwerkopslag en -verkoop plaatsvindt, kan dit in het bestemmingsplan worden uitgesloten, bijvoorbeeld in de omschrijving van de toegelaten bedrijven of bedrijfsactiviteiten. De raad kan dit doen door een ‘paraplubesluit tot wijziging van een reeks bestemmingsplannen'. Het reguleren van het aantal verkooppunten of het in een bepaald gebied onmogelijk maken van verkoop en opslag, moet vanuit ruimtelijk perspectief zijn gemotiveerd. Zie voor meer informatie: Hoe kan het aantal vuurwerk verkooppunten gereguleerd worden?

Planologische afwijking evenementen
Het organiseren van evenementen past vaak niet binnen het bestemmingsplan, behalve op daarvoor aangewezen terreinen. Als evenementen, waaronder evenementen met vuurwerk, terugkerend zijn, moet hiervoor iets geregeld worden in planologische zin (zie ABRvS nr. 200800767/1 van 8 oktober 2008). In de Wet algemene bepalingen omgevingrecht (Wabo) en het Besluit omgevingsrecht (Bor) is een regeling opgenomen die voorziet in de mogelijkheid om in afwijking van het bestemmingsplan hier medewerking aan te verlenen. Artikel 4, lid 8 bijlage II Bor biedt de mogelijkheid om voor jaarlijks terugkerende evenementen een omgevingsvergunning voor een planologische afwijking te verlenen van de (gebruiks-) bepalingen van het bestemmingsplan. De afwijkingsmogelijkheid geldt voor het gebruik van gronden en ook voor bouwwerken.

Artikel 4, lid 8 bijlage II Bor
Het gebruiken van gronden of bouwwerken ten behoeve van evenementen met een maximum van drie per jaar en een duur van ten hoogste vijftien dagen per evenement, het opbouwen en afbreken van voorzieningen ten behoeve van het evenement hieronder begrepen;

Belangrijke aspecten bij de beoordeling van de aanvraag om afwijking zijn de aard van de bestemming (en van de omgeving), de aard, duur en frequentie van de activiteit, de aantasting van het woon- en leefmilieu, aantasting flora en fauna, parkeermogelijkheden en (mogelijk) blijvende nadelige planologische gevolgen.