Voldoet pyropackcontainer met het huidige Nederlandse consumentenvuurwerk?

Voor het vervoer van vuurwerk voldoet elke verpakking die is getest met dat specifieke vuurwerk waarvoor een erkenning van de classificatie is verleend. De pyropackcontainer voldoet ook als verpakking voor vervoer van vuurwerk waarmee het niet is getest maar dat door de bevoegde autoriteit als gelijkwaardig wordt bevonden aan het vuurwerk waarmee de verpakking ooit is getest.

Wat is een pyropackcontainer?

De pyropackcontainer is een metalen kist die in 2002 is ontwikkeld door Pyropack B.V. in samenwerking met TNO. De pyropackcontainer is ontwikkeld om consumentenvuurwerk dat is uitpakt (onverpakt) te vervoeren en op te slaan volgens de regels voor verpakt consumentenvuurwerk.

Door TNO zijn destijds classificatietesten, uitgevoerd met een selectie van vuurwerkartikelen welke voldeden aan de Regeling nadere Eisen aan Vuurwerk (RNEV). De RNEV is vervangen door de, Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk (RACT). Door de bevoegde autoriteit kunnen gelijkwaardige vuurwerkartikelen als waarmee de testen zijn gedaan in de pyropackconatiner classificatiecode 1.4S krijgen. De bevoegde autoriteit geeft dit in een classificatierapport aan (= autorisatie).

Door het ontwerp van de kist blijven de effecten van vuurwerk bij een brand binnen de verpakking. De omgeving loopt daardoor geen vuurwerkschade op en de kans op een onbeheersbare brand is uitgesloten. De verpakking draagt bij tot een veiligere situatie bij opslag en transport van vuurwerk. Voordeel van het terugclassificeren is dat gebruik kan worden gemaakt van de vrijstelling als genoemd in 1.1.3.6 ADR (de zgn. 1000-punten tabel).

Aandachtspunten bij het gebruik van de pyropackcontainer

  • De pyropackcontainer is in een beproevingscertificaat omschreven. In de omschrijving staat vermeld dat deze is uitgevoerd met een kartonnen liner (solid board sheets). De specificaties van de liner staan omschreven in de bijlage Annex A 18. De liner is onderdeel van de buitenverpakking.
  • Bij het verpakken van vuurwerk volgens de ADR verpakkingsinstructie P135 wordt altijd nog een binnenverpakking voorgeschreven, bijvoorbeeld een antistatische plastic zak. Hierin mogen losse vuurwerkartikelen worden geplaatst of artikelen in hun originele verpakking.
  • Een binnenverpakking is niet verplicht bij vuurwerkartikelen verpakt in hun originele 4G doos. De doos is dan de binnenverpakking.

Voldoet de pyropackcontainer met het huidige Nederlandse consumentenvuurwerk

TNO

Op de vraag of de pyropackcontainer met het huidige Nederlandse consumentenvuurwerk voldoet aan de classificatietesten die door TNO in het verleden zijn uitgevoerd, heeft TNO het volgende antwoord:

Op basis van de oude regeling, (Regeling nadere Eisen aan Vuurwerk (RNEV), zijn producten geselecteerd waarmee de classificatietest is uitgevoerd. Er zijn verschillen tussen de nieuwe regeling (Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk (RACT), ten opzicht van de RNEV. Toegestaan zijn nu de zogenaamde combinaties (een combinatie van enkelschotsbuizen en/of fonteinen en/of Romeinse kaarsen* en/of mijnen) waarbij de totale lading van een enkelschotsbuis maximaal 25 gram mag bedragen waar de oude regeling maar 15 gram toestond. Een combinatie met mijnen tot 50 gram en maximaal 5 gram burstlading (perchloraat/metaal) is nu toegestaan. Ook is voor een Romeinse kaars per pyrotechnische unit (maximaal 5 units) 2 gram burstlading (perchloraat/metaal) toegestaan. Terwijl de oude regeling maar 2 gram burstlading (perchloraat/metaal) verdeelt over maximaal 5 unit toestond. Met zulke vuurwerkproducten zijn (nog) geen classificatietesten uitgevoerd.

*Romeinse kaarsen zijn niet meer aangewezen als consumentenvuurwerk.

Toestemming bevoegde autoriteit

Belangrijk is dat bij vervoer van andere vuurwerkartikelen, dan waarmee destijds de classificatietest is uitgevoerd een bevoegde autoriteit (zoals de BAM of TNO) schriftelijk toestemming verleent en de nieuwe indeling (classificatiecode) in deze verpakking toekent. De pyropackcontainer is getest met Nederlands consumenten vuurwerk. Afwijkend vuurwerk zoals theater- of professioneel vuurwerk of andere ontplofbare stoffen en voorwerpen zijn niet toegelaten en mogen niet worden getransporteerd in deze verpakking.