Handelingen in het watersysteem
Hoofdstuk 6 van de Waterwet stelt regels aan handelingen in watersystemen, in de vorm van vergunningen en algemene regels.
Let op: de informatie over regelgeving geldt niet meer door de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024.
Deze website wordt niet meer geactualiseerd. Kenniscentrum InfoMil is onderdeel geworden van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Lees op de website van het IPLO hoe het werkt onder de Omgevingswet.
Hoofdstuk 6 van de Waterwet stelt regels aan handelingen in watersystemen, in de vorm van vergunningen en algemene regels.
Voor bepaalde handelingen wordt in principe een watervergunning verleend. Ook alle vergunningen die voortvloeien uit verordeningen van een waterschap (de keur) zijn per definitie een watervergunning.
Op deze pagina staat een toelichting op de systematiek voor het aanvragen, het wijzigen en intrekken van een watervergunning of revisievergunning.
Toelichting op de procedure voor het verlenen, weigeren, wijzigen en intrekken van een watervergunning of revisievergunning.
Toelichting op het beslissen op een aanvraag voor, het wijzigen of weigeren van een watervergunning.
Toelichting op de algemene doelstellingen en milieuhygiënische-toetsingskaders bij het verlenen, weigeren, wijzigen of intrekken van een watervergunning of revisievergunning.
Ter vermindering van administratieve lasten is de vergunningplicht Waterwet steeds vaker vervangen door algemene regels. Hoe met afvalwater moet worden omgegaan staat daarin.
De Lex silencio positivo, de vergunning die rechtswege verleend is als het bevoegd gezag niet binnen de daarvoor geldende termijn heeft beslist op de aanvraag, geldt niet voor watervergunningen.
Er wordt één watervergunning geleverd door één bevoegd gezag. Hoe moet worden gehandeld als er sprake is van verschillende handelingen waarvoor verschillende overheden in beeld zijn?