Algemene maatregelen voor Seveso-inrichtingen
Er zijn voorschriften voor Seveso-inrichtingen en algemene maatregelen die zij moeten treffen. Zo zijn er regels over arbeidsomstandigheden en moeten bedrijven maatregelen nemen om zware ongevallen te voorkomen. De exploitant moet de maatregelen kunnen aantonen, anders geldt een exploitatieverbod.
Regels over arbeidsomstandigheden
Artikel 4.4 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) stelt dat de regels voor de bescherming van de gezondheid en veiligheid van de werknemers ook gelden voor:
- de werkgever
- de werkgever die zelf arbeid verricht en een zelfstandige
- degene die de controle heeft over de Seveso-inrichting.
Daarbij werken zij samen met de exploitant.
Paragraaf 4.2 van het Bal is gebaseerd op de Omgevingswet, de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet veiligheidsregio’s.
Verplichtingen voor exploitant, werknemer en werkgever
De verplichtingen uit de Omgevingswet zijn gericht op de exploitant van de Seveso-inrichting. Dit komt overeen met de Seveso-richtlijn (Richtlijn 2012/18/EU van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken, houdende wijziging en vervolgens intrekking van Richtlijn 96/82/EG van de). Al staat de term 'exploitant' niet expliciet in het Bal, dit is wel een leidend uitgangspunt. Dit komt overeen met de Seveso-richtlijn.
De Arbeidsomstandighedenwet spreekt over de werkgever. De begrippen werkgever en werknemer zijn omschreven in artikel 1, eerste en tweede lid, van de Arbeidsomstandighedenwet.
Een werkgever kan ook iemand zijn die zelf arbeid verricht of een zelfstandige is. Zij zijn dan verantwoordelijk voor de naleving van die bepalingen voor zover het hun eigen veiligheid en gezondheid betreft.
Maatwerk en maatwerkvoorschriften
Een maatwerkregel of maatwerkvoorschrift bij Seveso-inrichtingen kan alleen aanvullende maatregelen bevatten. Versoepeling met een maatwerkvoorschrift of een maatwerkregel is niet mogelijk. Dit komt omdat deze paragraaf uitvoering moet geven aan de Seveso-richtlijn. Dit staat in artikel 4.8 van het Bal.
Algemene verplichtingen
In artikel 4.9 van het Bal staat de volgende algemene verplichting voor een exploitant van een Seveso-inrichting: Alle maatregelen worden getroffen die nodig zijn om zware ongevallen te voorkomen en de gevolgen daarvan voor de gezondheid en het milieu te beperken.
Doel is de veiligheid van het werken met gevaarlijke stoffen te bevorderen.
In navolging van de Seveso-richtlijn gaat het daarbij om de gezondheid van mensen.
Onderzoek en maatregelen door de exploitant
De exploitant van de Seveso-inrichting moet zelf de risico’s van de bedrijfsactiviteiten onderzoeken. En treft de maatregelen die nodig zijn om de risico’s op zware ongevallen en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en het milieu te beperken. De maatregelen maken deel uit van het preventiebeleid van de Seveso-inrichting.
De verplichting is niet afhankelijk van wat er aan maatregelen in de omgevingsvergunning staat Het bevoegd gezag en de Inspectie SZW kunnen aanvullende maatregelen eisen. De omgevingsvergunning biedt voor het bevoegd gezag alleen de mogelijkheid om maatregelen te eisen ter bescherming van het milieu, waaronder de externe veiligheid.
Aantonen van getroffen maatregelen en handhaving
De exploitant moet tijdens inspecties kunnen aantonen dat alle maatregelen die nodig zijn ook daadwerkelijk zijn getroffen. Als dit niet zo is, dan geldt het exploitatieverbod. Dat geldt ook wanneer de maatregelen duidelijk onvoldoende zijn uitgevoerd.
Het bevoegd gezag kan hierop bestuursrechtelijk handhaven. Daarnaast kan de Inspectie SZW handhaven als de veiligheid van werknemers in het geding komt.
Meer informatie
Veiligheidsvoorschriften Seveso-inrichtingen (paragraaf 4.2 Bal)
Delen
Seveso-inrichting
Volledige door degene die de Seveso-inrichting exploiteert beheerde locatie, waar gevaarlijke stoffen aanwezig zijn in een of meer Seveso-installaties, met inbegrip van:
- gemeenschappelijke of bijbehorende infrastructuur of activiteiten; en
- activiteiten die met het exploiteren van de Seveso-inrichting rechtstreeks samenhangen, in technisch verband staan en de kans op en de gevolgen van een zwaar ongeval kunnen vergroten, waarbij wordt verstaan onder:
- gevaarlijke stoffen: gevaarlijke stoffen als bedoeld in artikel 3, tiende lid, van de Seveso-richtlijn (Richtlijn 2012/18/EU van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken, houdende wijziging en vervolgens intrekking van Richtlijn 96/82/EG van de); en
- aanwezig zijn van gevaarlijke stoffen: werkelijke of verwachte aanwezigheid van gevaarlijke stoffen of van gevaarlijke stoffen waarvan redelijkerwijs kan worden voorzien dat ze kunnen ontstaan bij verlies van controle over de processen, in een hoeveelheid van ten minste de drempelwaarde, bedoeld in bijlage I, deel 1, kolom 2, of deel 2, kolom 2, bij de Seveso-richtlijn, met inachtneming van de aantekeningen bij die bijlage
Deze begripsbepaling staat in bijlage I bij het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Lees meer over wat een Seveso-inrichting is.
Seveso-richtlijn
Europese richtlijn die de risico's beperkt van zware ongevallen door gevaarlijke stoffen.
Richtlijn 2012/18/EU van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken, houdende wijziging en vervolgens intrekking van Richtlijn 96/82/EG van de Raad (PbEU 2012, L 197).
- Meer informatie over de Seveso-richtlijn.