DCMR Factsheets luchtemissiebeperkende technieken voor diffuse tank emissies

Aardolieproducten als ruwe olie, benzine, diesel en stookolie worden opgeslagen in opslagtanks. De emissie van vluchtige organische stoffen (VOS), zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) en potentieel ZZS (pZZS) is hierbij een belangrijk milieuaspect.

DCMR heeft door Haskoning/DHV factsheets laten opstellen voor verschillende  type emissiereductiemaatregelen aan diverse tanktypes. Het gaat om:

  • Plaatsen van een nieuwe geventileerde dome op een bestaande EFR opslagtank.
  • Plaatsen van een nieuwe dampdichte dome op een bestaande EFR opslagtank.
  • Aansluiten van een dampdicht dak op een DVI.
  • Vervangen van een oude end-of-life opslagtank door een nieuw dampdichte opslagtank.
  • Aansluiten van een mobiele DVI op tank t.b.v. operationele daklandingen.

Inleiding

In het branche document vloeibare bulk (BVB) is vastgelegd wat de beste beschikbare technieken (BBT) zijn voor VOS- en (p)ZZS-maatregelen. Voor bestaande tanks kan in een aantal gevallen op basis van een kosteneffectiviteitsberekening (KE-berekening) worden afgeweken van BBT.

Daarnaast zijn bedrijven verplicht om ZZS-emissies zo veel mogelijk te vermijden of te minimaliseren. Maatregelen worden onderzocht in het vermijdings- en reductieprogramma’s (VR-programma’s) en worden genomen. Tenzij de kosten zodanig hoog worden dat het niet meer redelijk is om dat te eisen.

Haskoning/DHV heeft factsheets opgesteld over luchtemissiebeperkende technieken voor diffuse tank emissies. De factsheets geven informatie over de technische werking en een indicatie van de kosten.

Voor maatregelen aan gekanaliseerde emissie (puntbronnen) en diffuse stofemissies zijn reeds factsheets beschikbaar op de site van IPLO. Hierin zijn indicatieve kosten van luchtreinigerstechnieken gegeven. Deze factsheets worden veelvuldig gebruikt door het bedrijfsleven en het bevoegd gezag om discussie over de kosten te voorkomen.

Doel factsheets

De factsheets moeten bijdragen aan  een uniforme kostenbepaling door het bedrijfsleven en  een transparante beoordeling van KE-berekening door het bevoegd gezag.

Proces totstandkoming factsheets

Adviesbureau Haskoning/DHV heeft in opdracht van DCMR de factsheets opgesteld. Een begeleidingscomissie heeft commentaar geleverd op concepten en informatie aangeleverd. De begeleidingscomissie bestond uit vijf bedrijven/branceverenigingen, twee omgevingsdiensten en IPLO.

Opbouw factsheets

De opbouw van de factsheets is uniform voor alle technieken. Hierbij is aangesloten bij de opbouw van de factsheets gekanaliseerde emissie (puntbronnen). De factsheets (1) geven een beknopte omschrijven van de techniek, (2) gaat in op de toepastbaarheid, waaronder het toepassingsgebied, prestaties en randvoorwaarden, (3) behandelen milieu- en veiligheids asprect en (4) financiele aspecten.

Zie: Tankopslag | DCMR

De verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze documenten ligt bij de opsteller van het product. InfoMil biedt in de rubriek 'Overheden voor overheden' ruimte voor horizontale kennisuitwisseling.