Noord-Brabant brengt gezondheid leefomgeving in beeld

Hoe is het in uw woonomgeving gesteld met luchtkwaliteit, omgevingsgeluid en geur? En wat betekent dat voor uw gezondheid? Vanaf vandaag kunt u daar zelf achter komen door het raadplegen van gezondheidskaarten op www.atlasleefomgeving.nl. Noord-Brabant is de eerste provincie die deze kaarten heeft gemaakt en ter beschikking stelt.

De Atlas Leefomgeving bestaat al langer. Nieuw is dat daar nu acht Brabantse gezondheidskaarten aan zijn toegevoegd. De kaarten geven in kleuren en scores van 1-8 aan in hoeverre geluid, geur en/of luchtverontreiniging de leefomgevingskwaliteit beïnvloedt en daarmee de gezondheid. Dat kan op postcode-en-huisnummer-niveau worden vastgesteld.

Groot goed

Zo kunnen inwoners van Brabant dus voortaan meer te weten komen over de plek waar ze (gaan) wonen. Inzicht in de kwaliteit van de leefomgeving kan ook van pas komen bij ruimtelijke planvorming. De gezondheidskaarten helpen ook om inzichtelijk te maken of milieumaatregelen het gewenste effect hebben.

Samenwerking hogescholen

De Brabantse hogescholen (Fontys, HAS, Avans) en Hogeschool InHolland (Zuid-Holland willen de Atlas Leefomgeving in hun opleidingen gebruiken. Zij hebben de intentie met de provincie, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het RIVM samen te werken om de Atlas door te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het punt van toepassingsmogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid voor onder andere onderwijs en burgers.