Hygiëniseren van mest

Milieueffecten

Dierlijke mest wordt gehygiëniseerd om de mest exportwaardig te maken. Het hygiëniseren van mest voorafgaand aan de export is noodzakelijk voor alle mestsoorten, behalve stapelbare pluimveemest.

De hygiënisatie van drijfmest en digestaat vindt meestal plaats met heet water in afgesloten tanks. Dit proces levert nauwelijks een risico van emissies op. Bij het gebruik van warmtevijzels en stoominjectie om de dikke fractie te hygiëniseren kan er wel een risico van ammoniak en geuremissie zijn. Met name wanneer het verwarmde eindproduct in een open opslag wordt bewaard.

Op deze pagina vindt u per milieuthema handvatten om een aanvraag voor het plaatsen van een installatie om mest te hygiëniseren te kunnen beoordelen. Naast de milieuthema's geur, ammoniak en luchtkwaliteit komen ook de thema's geluid, afvalwater, bodem en gezondheid aan bod.

Meer informatie over de techniek 'het hygiëniseren van mest of digestaat' en een inventarisatie van de emissies die daarbij vrijkomen, kunt u vinden in dit rapport van Wageningen UR.