Luchtemissies en het bewerken en verwerken van mest

Het bewerken en verwerken van mest kan leiden tot emissies naar de lucht. Dit gaat vooral om de emissie van ammoniak. Bij het mechanisch scheiden van mest of digestaat en het hygiëniseren van mest met heet water in afgesloten tanks zal de emissie van ammoniak naar verwachting beperkt zijn. Het drogen van mest geeft daarentegen hoge emissies van ammoniak. De emissie van ammoniak is ook een aandachtspunt bij het hygiëniseren van mest met warmtevijzels en stoominjectie.

Emissies tijdens het bewerken en verwerken van mest kunnen ook van invloed zijn op de luchtkwaliteit.

Beoordelingskader ammoniak

Voor de beoordeling van de emissie van ammoniak tijdens het bewerken of verwerken van mest zijn geen specifieke toetsingskaders of richtlijnen. De Wet ammoniak en veehouderij is alleen een verplicht toetsingskader als het gaat om de emissie van ammoniak vanuit dierenverblijven bij veehouderijen.

Bij het toetsen van een aanvraag voor het plaatsen van een installatie kan de gemeente de emissie van ammoniak wel beoordelen. Afdeling 2.3. Lucht en geur van het Activiteitenbesluit geldt als vangnet. In tabel 2.5 van het Activiteitenbesluit staat voor ammoniak een emissiegrenswaarde van 30 mg/Nm3. Deze emissiegrenswaarde geldt als de vracht per uur hoger is dan 150 g. Voor meer informatie zie de Handleiding Luchtemissies bij bedrijven.

Luchtbehandeling

Het drogen van mest of digestaat geeft hoge emissies van ammoniak. In bijna alle gevallen wordt deze techniek daarom toegepast in combinatie met een luchtbehandeling van de uitgaande lucht. Om zo de emissie van ammoniak te reduceren (bijvoorbeeld met een gecombineerd luchtwassysteem).

Opslag van de eindproducten

In het Activiteitenbesluit zijn voor de opslag van drijfmest en digestaat voorschriften voor ammoniak opgenomen in paragraaf 3.4.6 'Opslaan van drijfmest en digestaat'. Deze voorschriften gelden ook voor de opslag van de dunne fractie die ontstaat bij de mechanische scheiding van drijfmest en digestaat (zie ook 'Ammoniak en agrarische bedrijven - ammoniakvoorschriften voor de opslag van drijfmest en digestaat'). In het Activiteitenbesluit zijn geen voorschriften voor ammoniak opgenomen voor de opslag van vaste mest of de dikke fractie, die ontstaat bij de mechanische scheiding van mest of digestaat.

De emissie van ammoniak en geur is een aandachtspunt bij langdurige opslag van de (gehygiëniseerde) dikke fractie. Wanneer deze dikke fractie langere tijd wordt opgeslagen, kan er spontane broei plaatsvinden (een langzame vorm van composteren). Hierdoor stijgt de temperatuur en kan emissie van ammoniak en geur optreden. Het bedrijf kan deze emissies bij langdurige opslag beperken door de mestopslag af te dekken.