Natte koeltorens in beeld
Bij slecht onderhoud of beheer van een natte koeltoren kan er een legionella besmetting optreden die Legionellose ofwel de Veteranenziekte kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat bekend is waar deze installaties staan. Dat kun je vanaf 31 maart 2016 eenvoudig zien in de Atlas Leefomgeving.
Natte koeltorens zijn installaties die gebruikt worden voor het afvoeren van overtollige warmte uit productieprocessen en gebouwen door middel van het vernevelen van water in een open constructie. Natte koeltorens zijn bij onvoldoende onderhoud en beheer bekende verspreidingsbronnen van legionellabacteriën. Een besmetting met legionella kan leiden tot Legionellose ofwel de Veteranenziekte. Dit is een ernstige ziekte die lijkt op een longontsteking. Legionellose kan blijvende effecten op de gezondheid tot gevolg kan hebben, of zelfs de dood.
Wereldwijd staan natte koeltorens bekend als belangrijke besmettingsbronnen en ook Nederland heeft hier al ervaring mee opgedaan. In 2006 was er een Legionellose-uitbraak door een slecht onderhouden natte koeltoren bij het Post CS-gebouw in Amsterdam. Gevolg: ruim 30 zieken (waarvan een deel chronisch) en drie doden.
De al bekende locaties van koeltorens kunt u vinden op de koeltorenkaart die op 31 maart officieel online is gezet tijdens de werkconferentie van de Atlas Leefomgeving in Den Bosch.
Op deze kaart kunnen ook meldingen worden gedaan van koeltorens die nog niet op de kaart staan. Zo kan deze gehele risicogroep goed in beeld komen bij toezichthouders en andere betrokkenen.
InfoMil is hiervoor beschikbaar voor deskundige ondersteuning van gemeenten. Op dinsdag 12 april verzorgt de OmgevingsAcademie NL een training Toezicht Natte Koeltorens. U kunt zich nog tot en met 8 april aanmelden.