9.3.6 Hoe kan ik de percentielwaarden berekenen?

Stelde u de emissie vast uit de snuffelploegmetingen (bij sterke voorkeur uit herhaalde metingen)? Dan kunt u een lange-termijn berekening maken met het NNM. Hiermee is het dan mogelijk de hoge percentielwaarden (vaak het 98-percentiel) te berekenen.

Voer de emissie(s) en het aantal bedrijfsuren per jaar (per bron) in. Het aantal bedrijfsuren kunt u inschatten met de bedrijfsvoeringsdata. Volg voor het bepalen van de ruwheid de aanbevelingen van hoofdstuk 2 op (nu wel voor een heel gebied met de PreSRM). Kies voor de keuze van meteorologie een periode van 10 jaar. Bijvoorbeeld 1995-2004 (standaard NNM meteorologie periode). Of gebruik een meer recente periode van minimaal 10 jaar als dit het draagvlak van de uitkomsten bevordert.

Voor de betrouwbaarheid van de uitkomsten maakt het geen verschil welke periode men kiest. Wel is belangrijk dat u minimaal 10 jaar kiest. Ook is het belangrijk dat de gekozen periode representatief voor de specifieke locatie is. De specifieke locatie geeft u op in het rekenmodel. Het NNM haalt voor deze locatie de meteorologie specifiek op via de PreSRM.

Voor de keuze van het percentiel voor het toetsen aan normen wordt verwezen naar de regelgeving in deze en naar de aanwijzingen in de NTA 9065.