Stookinstallaties, aan de slag voor 2017

InfoMil organiseert in samenwerking met de branche-organisatie van branderleveranciers 70mg-bijeenkomsten. Op vier verschillende plaatsen in Nederland kregen de deelnemers voorlichting over de nieuwe eisen. De eisen gelden vanaf 2017 voor bestaande stookinstallaties. De bijeenkomsten genaamd 70mg ontleent haar naam aan de nieuwe eis van 70 mg/Nm3 die voor bestaande ketels gaat gelden. De belangrijkste boodschap was:

Ga nu aan de slag om in 2017 aan de emissie-eisen voor NOx te voldoen.

Normaal geeft InfoMil voorlichting aan het bevoegd gezag, maar deze keer was iedereen welkom. De deelnemers kwamen uit verschillende beroepslagen. Zo waren er eigenaren van stookinstallaties, -milieucoördinatoren en technici-, leveranciers, bevoegd gezag en installateurs. Dat deze opzet succesvol was, blijkt wel uit het feit dat de 300 deelnemers de bijeenkomsten met een 8 beoordeelden. Door deze opzet konden de verschillende groepen met elkaar in een informele setting met elkaar van gedachten wisselen en ideeën opdoen.

De deelnemers kregen uitleg over:

  • waarom zijn de strengere eisen nodig?
  • de eisen en verplichtingen die per 2017 gaan gelden
  • de technische (on)mogelijkheden om aan de emissie-eisen te voldoen
  • NOx-emissie-metingen door SCIOS (stichting certificering inspectie en onderhoud stookinstallaties)
  • de mogelijkheden om de investeringen fiscaal af te trekken

Investeren in een goede leefomgeving kost misschien minder dan gedacht. Enerzijds zijn er mogelijkheden om tijdens de technische aanpassingen ook energiebesparende aanpassingen door te voeren. Deze dringen het gasgebruik terug en daarmee gaat de gasrekening omlaag. Anderzijds zijn er ook mogelijkheden de investeringen fiscaal af te trekken.

Na afloop gaven de deelnemers aan de bijeenkomsten als erg informatief te hebben ervaren en met de informatie aan de slag te gaan.

"Wat gaat u als eerste doen?" vroeg de dagvoorzitter de deelnemers. Een greep uit de antwoorden:

  • in gesprek treden met het bevoegd gezag
  • in gesprek treden met de branderleveranciers
  • investeringsaanvraag doen bij de directie
  • metingen laten uitvoeren
  • overstappen op aardgas

Omdat de belangstelling overweldigend was, hebben we besloten op 9 oktober 2014 een extra bijeenkomst te organiseren. Op onze website kunt u uw interesse kenbaar maken. Hier vindt u eveneens de nieuwe regelgeving overzichtelijk weergegeven. Na de extra sessie zullen wij hier ook de presentaties plaatsen.