Hoger beroep afdekking koelmeubel supermarkt

Aldi hoeft de verticale koelmeubelen in zeven filialen niet met dubbelglasdeuren af te dekken. Er is niet bewezen dat de investering in deze energiebesparende maatregel zich in deze supermarkten binnen vijf jaar terugverdiend. Dat heeft de Raad van State op 23 mei 2018 in hoger beroep bepaald.

De zaak handelt tussen het bevoegd gezag en Aldi Zaandam. Het bevoegd gezag heeft eerder zeven filialen van Aldi een last onder dwangsom opgelegd voor het overtreden van artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit. In dat artikel staat dat de drijver van de inrichting alle energiebesparende maatregelen treft met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Het bevoegd gezag vindt daarom dat de verticale koelmeubelen in deze winkels moeten worden afgedekt met dubbelglas deuren. Het bevoegd gezag hanteert daarbij een terugverdientijd op brancheniveau. Dit kan leiden tot het treffen van maatregelen bij een inrichting met een terugverdientijd van meer dan vijf jaar, volgens de Raad van State. Uit de toelichting bij het Activiteitenbesluit blijkt dat in sommige situaties maatregelen niet toepasbaar zijn en een aparte berekening nodig is. De berekening toont dan aan of een maatregel in een specifiek geval rendabel is of niet. In deze zaak zijn voor de zeven filialen berekeningen gemaakt.

De Raad van State vindt de door de verdediging gebruikte waarde voor rendement van de dagafdekking (45%) redelijk. Voor het rendement van de nachtafdekking is door beide partijen 21% gebruikt. Onder andere de openingstijden van de winkels zijn ook onderdeel van de berekening van de terugverdientijd. Voor deze maatregel is daarmee een terugverdientijd van meer dan vijf jaar berekend door de verdediging. De Raad van State kan zich vinden in de aannames en resultaten van die berekening. Aldi hoeft de verticale koelmeubelen in deze filialen dus niet af te dekken met dubbelglas deuren.

Er is ondertussen ook een pakket met erkende maatregelen energiebesparing voor detailhandel samengesteld.