Coaten of lijmen van planten of onderdelen van planten (bloemenververijen)

Leeswijzer

Deze pagina begint met een uitleg van de activiteit 'coaten of lijmen van planten of onderdelen van planten'. Wat valt hier in het Activiteitenbesluit wel en niet onder?

De voorschriften van deze activiteit zijn van toepassing op inrichtingen type A, B en C.

In het linkermenu ziet u voor welke milieuthema's bij deze activiteit voorschriften gelden. Onderaan deze pagina vindt u per thema een link naar de uitleg over deze voorschriften.

Uitleg van de activiteit

Bij deze activiteit worden bloemen en andere onderdelen van planten voor een decoratief effect geverfd, verlijmt of voorzien van een glans- of waslaag. Het verven kan worden onderverdeeld in het verven van droogbloemen, snijbloemen en groene bladeren.

Droogbloemen, snijbloemen met kleine vaatbundels en groene bladeren worden geverfd door ze onder te dompelen in een verfbad of door ze te verven met vernevelingsapparatuur of een kwast. Een spuitbus valt niet onder het begrip vernevelingsapparatuur.

Snijbloemen met grote vaatbundels kunnen ook worden geverfd volgens de optrekmethode, waarbij de bloemen met de stelen in een verwarmde bak met verf worden gezet. De verf wordt hierbij in 4 tot 6 uur opgenomen door de bloemen. In de meeste gevallen wordt hierbij gebruik gemaakt van watergedragen verfbaden, met daarin soms deels organische oplosmiddelen. Vóór het jaar 1990 werden nog bloemen geverfd met baden op basis van organische oplosmiddelen, meestal aceton en ethanol.

Takken of zelfs complete planten kunnen in glitters 'gehuld worden' door er lijm op te spuiten en er glitters op te plakken.

Onder de activiteit valt ook het verwerken van lijmen en coatings, waaronder het aanmaken en mengen van lijm en verf.

Bodem

Bij het gebruik van open baden kan bij het gebruikelijke uitslaan na dompelen, uitlekken en morsen bij het vullen van de baden, de bodem verontreinigd raken met kleurstoffen en vluchtige organische stoffen. Om de bodem te beschermen bij deze wijzen van verven is hier een vloeistofdichte vloer verplicht. Om verf te besparen kan het uitslaan het best worden gedaan boven de baden zelf of boven speciale bakken.