eHerkenning vanaf deze zomer nodig voor AIM

Bedrijven en particulieren die een melding Activiteitenbesluit willen doen, moeten vanaf zomer 2019 inloggen met eHerkenning (bedrijven) of DigiD (particulieren). Ook bevoegde gezagen moeten vanaf deze zomer inloggen met eHerkenning voor het gebruik van de AIM-beheermodule (AIM-admin). U kunt vanaf 8 juni 2019 eHerkenning aanvragen.

Wat gaat er veranderen voor bedrijven en particulieren?

In de nieuwe AIM omgeving moet u als bedrijf of particulier (initiatiefnemer) vanaf zomer 2019 inloggen met eHerkenning (bedrijven) of DigiD (particulieren).

Deze aanpassingen staan nu nog niet in de AIM. U kunt voorlopig in de AIM werken zoals u gewend bent. Wel kunt u zich op deze veranderingen voorbereiden door vanaf 8 juni 2019 eHerkenning aan te vragen.

Alvast eHerkenning aanvragen als initiatiefnemer?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om eHerkenning te gebruiken voor het doen van een melding. Naar verwachting is dit mogelijk vanaf zomer 2019. Wel kunt u zich op deze veranderingen voorbereiden door vanaf 8 juni 2019 eHerkenning aan te vragen. Dit doet u op de website van eHerkenning. Het aanvragen van eHerkenning kost namelijk tijd.

Bij het aanvragen van eHerkenning moet u de volgende gegevens selecteren:

  • Betrouwbaarheidsniveau: eH2
  • Dienstverlener: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Dienst: Activiteitenbesluit Internet Module

De dienst "Activiteitenbesluit Internet Module" is vanaf 8 juni 2019 opgenomen in de catalogus met diensten. Vanaf die datum is de AIM beschikbaar als dienst waar u eHerkenning voor kunt gebruiken.

Let op: aan het aanvragen van eHerkenning zijn kosten verbonden. Ook kan het aanvragen enkele werkdagen duren.

eHerkenning voor bevoegd gezag (AIM-beheer)

In de nieuwe AIM-beheer omgeving (AIM-admin) is eHerkenning vanaf zomer 2019 nodig om in te loggen als bevoegd gezag. Dit geldt voor alle medewerkers binnen uw organisatie die in de AIM-admin omgeving werken.

Hebben uw medewerkers nog geen eHerkenning?

Alle medewerkers hebben een persoonlijk eHerkenningsaccount nodig om in te loggen. Dit kan de organisatie aanvragen vanaf 8 juni 2019 via de website van eHerkenning.

U moet als bevoegd gezag de volgende gegevens selecteren bij het aanvragen:

  • Betrouwbaarheidsniveau: eH2
  • Dienstverlener: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat'
  • Dienst: Admin AIM-Activiteitenbesluit Internet Module voor overheden

Let op: aan het aanvragen van eHerkenning zijn kosten verbonden. Ook kan het aanvragen enkele werkdagen duren.

Heeft u als medewerker al eHerkenning?

U kunt de dienst "Admin AIM-Activiteitenbesluit InternetModule voor overheden" vanaf 8 juni 2019 koppelen aan uw persoonlijke inlogaccount. Dit kan de eHerkenningsbeheerder binnen uw organisatie voor u doen. Mocht er binnen uw organisatie hier geen beheerder voor zijn, dan kan uw eHerkenningsleverancier dit voor u doen.

Aanleiding voor eHerkenning

De AIM is al meer dan 10 jaar oud en technisch aan vernieuwing toe. Zo kent men nu zwaardere eisen voor het beveiligen van gegevens en persoonlijke informatie. De AIM voldoet daar nu niet meer aan. Om hier beter aan te voldoen, gaat AIM werken met eHerkenning.

Andere veranderingen in de AIM

Andere veranderingen vanaf zomer 2019 zijn:

  • compleet nieuwe vormgeving, ook geschikt voor tablets
  • mee-kijk inlogs per bevoegd gezag als deze organisatie meldingen voor meerdere bevoegde gezagen verwerkt

Uw onderwerpen